Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sanitaria vestida amb EPI aplaudint, 28 de març de 2020

Una epidemiòloga del Vall d'Hebron fa autocrítica: «Això es va descontrolar perquè no vam preveure les coses»

Magda Campins creu que cal esperar un rebrot al novembre, tot i que assegura que el sistema sanitari estarà millor preparat per evitar una nova pandèmia

Sanitaria vestida amb EPI aplaudint, 28 de març de 2020
Segons Campins, la centralització dels primers dies al Clínic va augmentar la transmissió exponencial del virus. | EP

La cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Magda Campins ha fet autocrítica sobre l'actual situació de la pandèmia de coronavirus i ha assegurat «això es va descontrolar perquè no vam preveure les coses, no es van fer les coses com s’havien de fer des del primer moment, i això que era una cosa que des de feia anys aquesta amenaça hi era». Ho ha dit en una entrevista al digital 'Tot Barcelona'.

Campins ha afirmat que tot i veure el que passava a la Xina «vam ser una mica il·lusos». L'epidemiòloga ha recordat que «vam pensar que ens arribaren alguns casos de fora, que els detectaríem, els aïllaríem, trencaríem la cadena de transmissió i que no hi hauria epidèmia», però quan el virus va arribar a aquí «no vam tenir la capacitat de detecció precoç i es va produir un col·lapse importantíssim en el sistema de vigilància de salut pública».

Un dels motius que Campins dona per aquest descontrol és la centralització de casos sospitosos a l'Hospital Clínic. En aquest sentit, la doctora del Vall d'Hebron ha manifestat que «les proves PCR només es podien fer al Clínic, tot havia d’estar centralitzat allà i es va generar un coll d’ampolla, sent impossible donar resposta a tots els casos». Així, es va produir «un retard diagnòstic de dos, tres, quatre dies», que va fer que «la cadena de transmissió del virus augmentés de manera exponencial», ha reblat.

La possibilitat d'un rebrot al novembre

Magda Campins té clar que «aquest virus ha arribat per quedar-se». Considera que «si realment es veu afectat per la temperatura, pot ser que ara tinguem un descans. Però cal esperar una segona onada al novembre, i això és el que ens fa por, perquè pot coincidir amb el virus de la grip i això encara tensaria més el sistema sanitari».

Tot i això, l'epidemiòloga ha remarcat que «si hi ha una segona onada, amb les possibilitats que tenim ara de fer detecció precoç i aïllaments i quarantenes dels contactes, espero que aconseguiríem que no hi hagués una transmissió tan important com hi ha hagut ara en el pic màxim de la pandèmia». Així mateix, recorda que és possible que de cara al mes de novembre, encara que no hi hagi una vacuna, podria haver-hi fàrmacs per tractar la malaltia.