Contingut ofert per la Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona ajuda a transformar les instal·lacions i els espais municipals de la província amb l'objectiu de convertir-los en equipaments educadors amb un paper més actiu i inclusiu a la societat. Segons ha explicat la Diputació, és necessària una nova mirada que superi els límits de l'edifici i que integri l'entorn, les persones i la comunitat. Amb l'Agenda 2030 com a guia, la Diputació ho fa amb la convicció que per dibuixar un futur millor es necessita donar impuls a un nou tipus d'equipaments.
En l'actualitat, els municipis s'enfronten a tres grans reptes globals: el canvi climàtic, l'augment de la intolerància i de les desigualtats socials i la desconfiança envers la democràcia. Fer front a aquests reptes i contribuir a la creació d'espais més participatius, accessibles, igualitaris i sostenibles suposa un desafiament enorme per als municipis.
Així neix «Equipaments 2030», el nou projecte transformador de la Diputació de Barcelona, que busca transformar i dotar de nou significat els 6.118 equipaments i espais municipals educatius, esportius i de joventut que hi ha a la província de Barcelona. Es treballa perquè tots aquests edificis i espais puguin ser participatius, accessibles, igualitaris i sostenibles, compromesos amb l’Agenda 2030 i amb la Carta de Ciutats Educadores.
Els equipaments s'han de convertir en l’epicentre de la transformació i de la transmissió de valors com la inclusió, la diversitat, la no-discriminació, la interculturalitat, l’equitat de gènere, la igualtat de drets, la participació democràtica i la ciutadania activa. Aquest projecte compta ja amb l’adhesió de 268 ajuntaments barcelonins i amb una inversió de 8.700.000 euros.
El projecte compta amb 268 ajuntaments adherits i una inversió de 8.700.000 €
Els equipaments públics municipals no són només espais construïts, sinó que també són punts de trobada, de convivència, de relacions socials i de construcció de ciutadania activa. A través del projecte «Equipaments responsables i educadors» es faran un seguit d’actuacions per a redefinir aquests espais i dotar-los de significats més oberts. Tot això seguint els quatre pilars fonamentals: participació, accessibilitat, igualtat/integració i sostenibilitat.
D’una banda, es fomentarà la participació activa de la ciutadania en la gestió i la governança dels espais, per tal d’arrelar un sentit de comunitat i de responsabilitat cívica. A més, es garantirà l’accés universal i equitatiu a tota la ciutadania sense cap mena de discriminació o barrera. Es treballarà també perquè aquests espais siguin espais lliures de masclisme i de qualsevol mena d’abús i perquè esdevinguin punts de trobada i de convivència intergeneracional i intercultural entre veïns.
Finalment, s’invertiran recursos per transformar els edificis, espais i instal·lacions en equipaments sostenibles i ambientalment responsables, compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic, amb l’eficiència energètica i amb l’economia circular.
Un projecte que promou la transformació d’instal·lacions i espais públics en equipaments capdavanters, sostenibles i educadors
El projecte «Equipaments 2030» està alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), ja que promou la transformació d'instal·lacions i d'espais públics en equipaments capdavanters, sostenibles i educadors pel que fa a salut i benestar. També afavorirà una educació de qualitat, la igualtat de gènere, les energies assequibles i no contaminants, la innovació i millora d'infraestructures, la reducció de les desigualtats i contribuirà a la configuració de ciutats i comunitats sostenibles.