Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un dia assolellat enmig del bosc

Els meteoròlegs avisen del que passarà al novembre a Catalunya: «mai s'havia vist»

Després d'un breu parèntesi de fred, viurem una nova pujada de les temperatures

Després d'un dels estius més tòrrids de la història i un octubre amb temperatures de rècord, Catalunya s'ha de preparar per a un novembre atípic. Així és, perquè els meteoròlegs han advertit que la situació continuarà sent inusual. I és que els termòmetres tornaran a estar per sobre del que és normal.

Semblava que els primers dies de novembre portarien finalment el fred, però segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), no serà així. Les temperatures continuaran sent altes fins a marcar nivells històrics aquesta època de l'any. I aquesta situació es mantindrà, almenys, durant les dues properes setmanes.

La predicció que acaba de fer l'organisme oficial de meteorologia indica que viurem amb aquest clima almenys uns dies més. Per tant, aquest novembre pot ser un rècord per a l'històric de les temperatures recollides. Així mateix, ja hi ha preocupació sobre com això afectarà el problema de la sequera a tot el territori.

Aquest cap de setmana s'acaba el fred

«És veritat que aquests dies són més frescos que els passats, però són normals per a l'època de l'any. Divendres que ve hi haurà una baixada de les temperatures que portarà les primeres gelades nocturnes a l'altiplà, típiques d'aquestes dates. Però a partir del cap de setmana les temperatures pujaran progressivament», anuncien.

Imatge d'un termòmetre en plena onada de Calor
Segueixen les altes temperatures a gairebé tot el país| Arxiu

Aquesta és la predicció de l'AEMET pel temps que ens espera els propers dies. L'arribada d'aire fred farà que baixin les temperatures i portarà alguns fronts atlàntics. Després del breu parèntesi d'aquest temps tardorenc, però, tornaran les temperatures més pròpies d'un estiu endarrerit.

L'AEMET ha estat clara, i ha alertat que «tornarem a valors més alts dels normals per a aquesta època de l'any». I atenció perquè la pujada pot ser històrica i marcar graus de rècord a l'acumulat del mes de novembre. Segons aquesta previsió, el fred trigarà més del que s'esperava a arribar.

El novembre més calorós

Segons els meteoròlegs, hi ha una tendència a la baixa de les temperatures i apareixeran les primeres gelades al nord-oest del país i l'altiplà. Però no serà la tònica habitual del mes de novembre, que apunta a ser un dels més calorosos de la història. «Les temperatures seguiran més càlides del normal», afirmen.

La cosa tampoc millorarà amb els dies, ja que és molt probable que els termòmetres es mantinguin alts la tercera setmana de novembre. Això succeirà, sobretot, al terç sud del país i a les illes. En tot cas, l'agència ha estat prudent i ha parlat «d'incertesa» de cara a la segona meitat de novembre.

Així doncs, cal preparar-se per a temperatures mai vistes al mes de novembre, com ja ha passat aquest octubre del 2022. Segons el portal eltiempo.es, podria ser el novembre més calorós de la història a la Península. Tanmateix, les úniques zones que es lliurarien serien Astúries, Galícia i el nord de Castella i Lleó.

Seguirà la sequera

El centre Europeu de Previsions Meteorològiques també anuncia que «els propers tres mesos seran menys freds del normal». Les pluges tampoc seran abundants i ens esperen uns mesos més secs del que és habitual. És probable que plogui menys del que és habitual, excepte a l'extrem nord-oest.

Segons l'AEMET, les comunitats més afectades per la manca de pluja seran Astúries, Cantàbria, les Balears, Cadis i Màlaga. A la segona meitat de novembre la cosa no millora i es preveu una gran sequera a bona part del país. Només se salvaran el País Basc, el nord de Navarra, el Pirineu occidental, Galícia i part de Castella i Lleó.