Repsol ha posat en alerta els propietaris de vehicles dièsel. A hores d'ara, el preu d'aquest combustible ja es troba per sobre del de la benzina i la previsió és que continuï pujant. Per tant, ens esperen mesos molt durs, adverteixen.
Mai no es va pensar que s'arribaria a aquest punt. Però, actualment el litre de dièsel és un 12% més car que el de gasolina, segons el Butlletí Petrolier de la Unió Europea. El preu del dièsel gairebé sempre havia estat per sota, però ara s'ha girat la truita, per a sorpresa dels conductors.
Els propietaris d'aquest tipus de cotxes, a més, hauran de continuar suportant aquest increment al llarg dels pròxims mesos. A curt termini, no s'espera que minvi la diferència entre aquests dos carburants. Ben al contrari, tot apunta que el preu del dièsel seguirà a l'alça.
Què passarà amb el preu del dièsel?
A Repsol ja han advertit de l'escenari que es plantejarà al llarg de l'any que ve amb aquesta mena de vehicles. El seu conseller delegat, Josu Jon Imaz, creu que aquesta pujada del dièsel es podria mantenir un temps a causa de la guerra a Ucraïna.
En el cas que continués el conflicte «em sembla que aquestes esquerdes al dièsel no es tancaran». Afectarà Europa en termes econòmics, socials i polítics, generant importants tensions al continent, com es pot apreciar. Però, això només és el principi del que podria passar.
A partir de l'hivern és habitual que aquest tipus de combustible n'elevi el preu. Però, a això, cal sumar-hi les restriccions a les importacions de dièsel rus. L'encariment del gas natural tampoc ajuda a contenir aquest descontrol dels preus.
I és que força empreses ja recorren al dièsel per reemplaçar el gas per a la producció d'energia o per a aplicacions tèrmiques. La sospita d'Imaz és que tot empitjorarà. «Em sembla que hi ha espai per veure preus més alts del dièsel els pròxims mesos», explica.
Això es produiria a causa de la «manca d'un acord polític al conflicte rus, acords que no s'esperen a curt termini». D'aquesta manera, obre les portes a un encariment d'aquest combustible durant les pròximes setmanes.
El dièsel, fins a 20 cèntims més car
La crisi energètica i l'absència de subministrament de dièsel rus provoca l'increment dels combustibles. Des del Govern, s'ha intentat contenir aquestes pujades a través de la posada en marxa d'una sèrie de mesures. Tot i això, no ha estat suficient per evitar que s'arribés a uns màxims històrics.
Per comprovar-ho només cal prendre com a referència els preus de l'octubre passat. Es tancava el mes amb el litre de benzina 95-1,76 euros per litre. Per part seva, el dièsel es disparava fins a 1,97 euros.
La diferència entre tots dos carburants ja superava els 20 cèntims per litre i tot fa indicar que la bretxa augmentarà. Almenys aquesta és la idea que manegen companyies com Repsol, que no es mostren gaire optimistes amb tot el que encara ha d'arribar.
L'ajuda del Govern es mantindrà?
El passat mes de març el Govern va decidir oferir una bonificació de 20 cèntims per litre a tots els conductors. Es tractava d'una mesura temporal que es va acabar perllongant fins a final de 2022, en vista del preu dels combustibles.
Encara es desconeix si la mantindran l'any que ve, però la intenció és que aquesta ajuda finalitzi el pròxim 31 de desembre. Sí que contemplen que alguns col·lectius puguin gaudir d'algun tipus de rebaixa als carburants, però encara no ho han aclarit.