ERC i la CUP s'han tornat a trobar aquest dimarts després del 14-F i han avançat en propostes vinculades al «rescat social i al model de país», segons han informat les formacions. En una roda de premsa, el diputat electe dels anticapitalistes Xavier Pellicer ha dit que ara «tots els escenaris estan oberts» però que per a fer-los possibles «s'han de començar a generar les condicions». «Treballem en veure fins a quin punt hi ha compromís no només d'ERC, també de JxCat i dels comuns per poder avançar en aquests àmbits», ha dit. La CUP ha insistit en retirar les bales de 'foam', que la Brimo no participi en desnonaments o que la Generalitat cessi l'acusació particular contra manifestants. «Aquests àmbits són urgents», ha ratificat Pellicer.
ERC subratlla els avenços que s'han fet
En un comunicat, Esquerra ha afirmat que s'han fet «avenços notables». En aquesta trobada s'han tractat propostes pel rescat social, la reconstrucció i la transformació del país. En concret, s'han abordat les polítiques d'habitatge, la salut i en el reforç dels serveis públics. «Els dos partits han pogut fer un pas endavant en les negociacions on hi ha hagut bona sintonia entre les dues parts», han conclòs.
Els republicans han explicat que s'ha treballat en la construcció nacional i en quins han de ser els reptes i els propers passos a seguir en el camí cap a la república la propera legislatura. Segons ERC, les dues formacions han acordat que continuaran les negociacions a través de diferents reunions de treball que aniran aprofundint «en cada un dels àmbits tractats».
La CUP també veu avenços, però urgeix a continuar les negociacions i fer que arribin «a bon port»
Sobre les bales de 'foam', la participació de la Brimo als desnonaments i l'acusació particular de la Generalitat sobre activistes o manifestants, Pellicer ha insistit que representen «una sèrie d'hemorràgies en l'àmbit repressiu». Ha afegit que és «urgent» abordar-les per continuar les negociacions i fer que arribin «a bon port». Així, ha dit que són qüestions que «no poden esperar» i ha vist amb bons ulls que el debat sobre el model d'ordre públic es pugui fer «a mig o llarg termini». «No podem arribar a més concrecions i esperem veure en els pròxims dies fins a quin punt aquestes forces —referint-se també a JxCat i comuns— estan disposades a tenir en aquest cicle i no mantenir-se en el desgovern», ha remarcat el diputat electe, que ha insistit que la CUP no farà «de crossa» en unes condicions així.
De fet, sobre el paper que la CUP pot agafar en aquesta legislatura, Pellicer ha reiterat que la formació no vol ni busca «cadiretes», sinó «acords polítics» sobre els quals avançar. I ha insistit que els anticapitalistes estan disposats a assumir «qualsevol responsabilitat» en l'estratègia d'aturar l'extrema dreta o afrontar «retallades» des del TC en els debats del Parlament. Pellicer ha explicat que en la trobada d'aquest dimarts amb els republicans han començat a treballar amb «espais de treball en l'àmbit d'habitatge, serveis públics i autodeterminació», i que també han obert un espai «en l'àmbit de la sanitat». Tot plegat, després que aquest dimarts la CUP també s'hagi reunit amb la Mesa Sindical de Sanitat quan falten vuit dies per la vaga general convocada al sector.
La diputada electa de la CUP Laia Estrada ha exposat que reclamen més recursos per a la sanitat i que es puguin traduir en infraestructures, reobrir serveis o impulsar les reformes compromeses, però que també reverteixin en un increment salarial per als treballadors. En aquesta línia, demanen més infermeres per abaixar les ràtios per habitant; que es recuperin pagues que han perdut o que s'estabilitzin les plantilles. Els anticapitalistes