Pere Aragonès i Marta Vilalta en una reunió de l'executiva d'ERC el 30 de desembre de 2019

ERC torna a assenyalar JxCat: Pressió als socis de Govern a dos mesos de les eleccions

Vilalta afirma que no pot haver-hi «ombres de dubte» a les institucions del país

La secretària general adjunta d'ERC i candidata per Lleida el 14 de febrer, Marta Vilalta, ha tornat a reclamar aquest dilluns a JxCat que trenqui el pacte de govern a la Diputació de Barcelona amb el PSC per la investigació de corrupció que està sotmesa la presidenta de l'ens Núria Marín. Durant el ple monogràfic sobre corrupció, Vilalta ha apuntat que el pacte a la Diputació de Barcelona «blanqueja la corrupció» i que hi ha «temps» per revertir-lo.

Pressió pública d'ERC a JxCat

La republicana ha sentenciat que no es pot permetre que hi hagi «ombres de dubte» en les institucions del país i que Marín és presidenta de la tercera institució catalana per l'acord amb JxCat. Des d'ERC s'ha emplaçat JxCat a deixar de ser «còmplice» i els ha recordat que és una «vergonya» perquè hi havia «alternativa». La portaveu d'Esquerra ha dit que no els serveixen les «cortines de fum» de JxCat quan asseguren que el pacte a la Diputació és com «qualsevol altre acord» en ajuntaments. «No és el mateix. El pacte a la Diputació blanqueja la corrupció», ha afirmat.

Vilalta s'ha dirigit al grup proposant del debat, C's, i els ha recriminat haver acusat l'independentisme de ser «nazis i feixistes». «No permetrem falses acusacions i molt menys de qui té pactes amb Vox», ha argumentat. «L'independentisme és per naturalesa democràtic, republicà, feminista i antifeixista», ha afegit. La republicana ha apuntat que les acusacions del cas 'Voloh' són un «muntatge policial» de la Guàrdia Civil i una «peça» més de la causa general contra l'independentisme. Ha defensat que cal «destapar» les clavegueres de l'Estat que fan «guerra bruta» i «males praxis» en nom de la unitat de l'Estat. «A Espanya es paga més car ser demòcrata que ser un lladre», ha resumit.

Crítiques a la monarquia

Vilalta s'ha referit a la monarquia espanyola i ha assegurat que és «corrupta». «Amb la corrupció tolerància zero i amb la monarquia també», ha dit. Ha lamentat els casos de corrupció de PSOE, PP i Cs però també de CiU i el PSC a Catalunya. Finalment, ha defensat la «netedat» d'ERC en corrupció i ha afirmat que els dirigents d'ERC que són perseguits i condemnats ho són per la «repressió» i no per la corrupció. «Per molt que vomitin mentides no podran associar-nos la corrupció», ha assegurat. Vilalta ha conclòs afirmant que la lluita contra la corrupció ha de ser un compromís «prioritari» i que tothom ha d'assumir la «responsabilitat».