El coordinador nacional d'ERC, Pere Aragonès, durant el Consell Nacional telemàtic del 7 de novembre de 2020

El caos al Govern no s'atura: La petició que ERC acaba de fer a JxCat

Aragonès demana revisar els acords i Artadi li respon que concreti la seva proposta

El vicepresident del Govern en funcions i candidat d'ERC a les eleccions, Pere Aragonès, ha demanat millores en el grup de cooperació que JxCat i els republicans van articular després de la inhabilitació de Quim Torra com a president. En una trobada digital d'Europa Press, Aragonès ha apostat per enfortir els mecanismes de cooperació, ja que les eleccions s'han ajornat fins al 30 de maig i el Govern haurà de treballar conjuntament durant més temps del que havien previst. «A partir de l'experiència viscuda s'han de fer els ajustos necessaris des del consens», ha argumentat.

Aragonès proposa revisar l'acord fins el 30 de maig i Artadi li demana concreció

Aragonès ha reconegut que el país «necessita una nova forma de governar i de liderar»: «Requereix un govern amb energia renovada i que faci de la cohesió interna una base per recuperar la confiança de la ciutadania». El candidat ha insistit en la seva proposta de govern de front ampli, liderat per ERC i amb JxCat, PDeCAT, Comuns i CUP. I ha remarcat que d'aquesta equació en queden fora les forces que van votar a favor de l'article 155.

La portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha demanat concreció al vicepresident del Govern i cap de llista d'ERC, Pere Aragonès, sobre què ha volgut dir en proposar una millora dels mecanismes de coordinació entre JxCat i ERC al Govern. En roda de premsa, Artadi ha defensat que això no va de tenir un comitè o 25 sinó de «voluntat política i d'empatia». «JxCat no port valorar una proposta que no existeix. Quan es concreti podrem valorar si hi ha algun element que val la pena retocar», ha insistit per després afegir que la voluntat del seu partit «hi és tota» pel que fa a millorar la coordinació i enfortir les relacions amb els partits independentistes.

Insisteix que ERC no donarà suport a Illa

D'altra banda, Aragonès ha advertit el candidat del PSC, Salvador Illa, que no tindrà el suport d'ERC: «No comptarà amb els nostres vots algú que va avalar el 155». L'endemà que Illa afirmés en una entrevista a 'El País' que si ERC i comuns «volen donar suport a un govern pel retrobament, benvinguts els suports», Aragonès ha rebutjat aquesta possibilitat. Ha dit que no tindrà els seus vots perquè els republicans no donaran suport a algú que va avalar l'aplicació de l'article 155. I ha distingit l'actuació de José Montilla, aleshores senador, que es va absentar per no haver de votar, de la d'Illa, «que va acompanyar Societat Civil Catalana» a la manifestació i que «va avalar el 155».

Aragonès ha exigit que la campanya «no pot centrar-se només en la gestió més immediata de la pandèmia» i que no es pot convertir en una arma electoral. Ha admès que «en algun moment o altre tots els governs s'han vist superats» per aquesta situació i ha demanat que l'atenció se centri a «com s'encara» la situació a partir d'ara, tant a nivell sanitari com econòmic i social.