Imatge dels Mossos durant els aldarulls per la manifestació a Barcelona per l'empresonament de Pablo Hasel

ERC es desmarca de JxCat i CUP sobre els Mossos, però investigarà les «males pràctiques»

Afirma que no entrarà en debats «polítics» i que cal formar govern «ràpid» per «enfortir» el model policial

El vicepresident de la Generalitat amb funcions de president, Pere Aragonès, defensa la «professionalitat» i el «compromís» del cos de Mossos d'Esquadra però diu que cal «escatir» responsabilitats si hi ha casos de «males pràctiques». En una roda de premsa a Girona, ha recordat que s'està investigant el cas de la persona que ha perdut un ull i ha dit que espera que la investigació sigui el més «àgil i diligent» possible per donar «resposta i protecció», en cas que es confirmi que ha estat conseqüència d'una actuació del cos. Aragonès ha remarcat que cal garantir el dret a la manifestació però que una minoria «no pot acabar tacant una mobilització carregada de raons».

Aragonès: «És lògic que una part de la ciutadania, i m'hi incloc, estigui indignada»

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera de Salut, Alba Vergés, visitant les noves instal·lacions del centre d’atenció primària Dr. Jordi Nadal de Salt i l'ampliació del bloc quirúrgic del Trueta. Durant la roda de premsa posterior i a preguntes dels periodistes, Aragonès ha defensat el dret a la mobilització arran de les protestes dels últims dies per l'empresonament del raper Pablo Hasél i ho ha atribuït a una «sentència injusta» que «ataca la llibertat d'expressió». «És lògic que una part de la ciutadania, i m'hi incloc, estigui indignada», ha dit.

En aquest sentit, ha insistit en que cal defensar aquest dret i que es pugui exercir «pacíficament». «En els casos en què no és així i una extrema minoria pot acabar tacant una mobilització carregada de raons, els agents no poden quedar-s'ho mirant, hi ha d'haver actuacions per garantir la seguretat de tothom», ha dit. A tot això, ha remarcat que, en relació a la persona que ha perdut un ull, s'està fent una investigació i que espera que sigui el més «àgil possible» perquè cal «escatir» responsabilitats i tenir tota la informació. Ara bé, ha dit que una mala actuació «individual» no pot «tacar» tot un cos que protegeix la ciutadania.

«Enfortir» el model policial

En relació a això, el vicepresident Aragonès ha evitat referir-se directament a la petició del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, de revisar el model d'ordre públic de Catalunya però ha insistit que el nou govern haurà de fer «canvis» en moltes àrees i polítiques. En aquest sentit, ha remarcat la importància «d'enfortir» el model de policia «democràtica basat en la confiança» entre els «servidors públics» que surten al carrer cada dia i ho han «amb professionalitat» i la ciutadania.

També ha dit que compten amb 17.000 agents del cos de Mossos i 10.000 de policies locals «compromesos». Aragonès ha insistit que els «primers interessats» en dirimir responsabilitats en casos de males pràctiques són els propis Mossos. «No entraré en batalla de partits. Hem de situar al centre el dret a la seguretat de la ciutadania i no ens tirarem la seguretat de la ciutadania pel cap», ha afegit. En aquest sentit, ha insistit que cal formar un nou govern «ràpid» i «com més aviat millor» i que confia que les converses entre les diferents forces polítiques ho facilitaran.