Pla general del saló de sessions del Parlament mentre Gemma Geis (JxCat), Anna Caula (ERC), Jordi Terrades (PSC-Units) i Lorena Roldán (Cs) mostren el sentit de vot al seu grup. 22 de juliol del 2020

ERC guanyaria les eleccions gairebé empatant amb JxCat

Amb molts pocs escons de diferència, ERC guanyaria lideratge al Parlament

ERCguanyaria les eleccions a Catalunya si se celebressin avui amb el 22,1% dels vots, la qual cosa li donaria entre 33 i 34 escons — ara en té 32 —, però quedaria pràcticament empatada amb JxCat, que obtindria el 20,9%  dels vots i entre 32 i 33 escons en el Parlament — ara en té 34 —, segons una enquesta publicada pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat.

L'estimació del CEO dóna la tercera posició  en les eleccions al PSC amb un augment als 24 escons — actualment en té 17 —, seguit per C's amb 19 —, els Comuns amb 9-10, la CUP amb 6-7 escons — actualment en tenen 4 —, igual que el PP — el qual en té 4 —, i VOX irrompria en la Cambra catalana amb entre 3 i 4 diputats.

Majoria absoluta independentista

Amb aquests resultats, l'independentisme mantindria la majoria absoluta — per la qual necessiten 68 escons — en el Parlament fins i tot en la forqueta més baixa, encara que es quedaria amb el 47,9% dels vots, mentre que ERC, PSC i Comuns només sumarien majoria absoluta en la forqueta més alta de l'estimació.

Aquest baròmetre s'ha realitzat amb un total de 2.000 enquestes, entre el 25 de juny i el 21 de juliol. A més, també pregunten sobre les eleccions al Congrés dels Diputats. En aquest cas, no hi ha gaires canvis: ERC obtindria 13 diputats, el PSC 12 i JxCat 8. En el cas de C's, podria perdre un escó, el qual guanyaria el PP.

Junqueras, el millor líder català i l'únic que aprova

El president d'ERC, Oriol Junqueras, és el líder polític català millor valorat  i l'únic que aprova en l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat, mentre que el president del Govern, Quim Torra, obté un 4,18 de nota mitjana i l'expresident Carles Puigdemont un 4,05.

Després de Junqueras, el millor líder valorat és el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que ha encapçalat la gestió del coronavirus des del govern central, encara que suspèn amb un 4,97, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, és la tercera amb un 4,82, seguida de prop pel líder dels comuns en el Congrés, Jaume Asens, (4,81) i el diputat de la CUP Carles Riera  (4,80).

També suspenen la presidenta dels comuns, Jèssica Albiach, amb un 4,46; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, amb un 4,02; el president del PP català, Alejandro Fernández, amb un 2,61; la líder de C's a Catalunya, Lorena Roldán, amb un 2,50, i el president de C's en el Parlament, Carlos Carrizosa, 2,23.

Valoració del Govern

En una altra pregunta, el CEO demana als enquestats situar en una escala del 0 al 10 la valoració de la gestió que estan fent el Govern i el govern central en els últims mesos, i els dos suspenen.

En el cas de la Generalitat, obté una nota mitjana de 4,07, la millor de tota la legislatura; el 49,6% puntua la seva gestió per sota del 4 i el 48,7% l'aprova, mentre que l'1,4% no ho sap i el 0,3% no contesta.

El govern de Pedro Sánchez també aconsegueix la seva millor valoració de la legislatura, amb un 3,84 de mitjana; el 54,8% dels enquestats el suspenen i el 43,8% li donen una nota per sobre del 5, mentre que l'1,3% no ho sap i el 0,3% no contesta.