Pere Aragonès i Jordi Sánchez caminant

ERC i Junts superen l'últim obstacle: el nou Govern, a punt de ser una realitat

Les bases de JxCat valien l'acord entre els dos partits per formar un govern de coalició. El Consell Nacional d'ERC també dona el 'sí' a l'entesa

Ara sí, el futur Govern format per Esquerra Republicana de Catalunya i Junts per Catalunya és cada vegada més a prop. Després que el futur president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el cap de files dels junters, Jordi Sánchez, escenifiquessin dilluns passat l'acord entre les dues formacions, només faltava esperar la validació de les bases dels postconvergents per donar llum verda al futur executiu. I ara, ja es coneix el veredicte dels afiliats del partit de Carles Puigdemont: un 83% de la militància de JxCat dona per bo l'acord.

Així doncs, en els pròxims dies es formarà el nou Govern després que les bases de Junts per Catalunya hagin validat l'acord presentat dilluns per Aragonès i Sánchez. En la consulta, que tenia com a pregunta «Dones suport a l'acord amb ERC per posar en valor el 52% del vot independentista?», hi ha participat un 62,18% de la militància juntera. És a dir, 4.053 afiliats dels 6.528 que té el partit. De tots ells, el 83% han vist amb bons ulls el futur govern de coalició, mentre que un 17% hi ha votat en contra (689 persones), tal com ha informat la formació de Carles Puigdemont. La consulta interna feta per JxCat a la seva militància va començar ahir dimarts i ha acabat avui dimecres, dia 19 de maig.

Consulta sobre el govern en coalició, però no sobre el vot d'investidura

Amb aquesta consulta, els afiliats de Junts per Catalunya s'han pogut pronunciar respecte a si els junters han d'entrar al govern amb Esquerra Republicana de Catalunya. En canvi, tot i que algunes veus des de les bases ho havien exigit, no s'ha preguntat sobre el sentit del vot a la investidura de Pere Aragonès. I és que Jordi Sánchez ja va anunciar en la roda de premsa de dilluns que, en el cas que la militància de JxCat no validés l'acord, se cedirien igualment els 4 vots que hauria necessitat ERC per formar un govern en solitari.

El Consell Nacional d'ERC ratifica l'acord de govern amb Junts

El vistiplau de la militància de Junts a l'acord arriba l'endemà que el Consell Nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya ratifiqués l'entesa amb els junters aquest dimarts a la tarda. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, celebrava en una intervenció al Consell que l'acord permetrà «obrir una nova etapa» a Catalunya, un «nou cicle» durant el qual es vol «trencar velles inèrcies». «L'objectiu és canviar inèrcies, construir de nou i fer una transformació profunda des del minut 1 de la legislatura», assegurava. 

Dijous i divendres, el ple d'investidura

Així doncs, ja només falta l'escenificació de l'acord en la sessió d'investidura al Parlament de Catalunya. Aquest ple se celebrarà dijous (inici a les 16.00 hores) i divendres, que serà el dia en què Pere Aragonès sigui investit president de la Generalitat. Previsiblement serà a principis de la setmana que ve quan Aragonès prometi el seu nou càrrec i comenci a caminar el nou Govern d'ERC amb coalició amb Junts per Catalunya.