Després del descobriment que ha desmantellat aquest matí el diari 'Público', s'està desencadenant una gran polèmica. Molta gent està demanant explicacions sobre aquestes suposades relacions entre el CNI i l'imam de Ripoll, i estan sorgint, alhora, molts dubtes al respecte. Arran d'això, diferents polítics i organitzacions s'estan sumant a la denúncia dels fets.
En conseqüència dels fets, ERC i JxCAT han registrat conjuntament aquest dimarts peticions per a la creació d'una comissió d'investigació al Congrés sobre els atemptats de La Rambla i Cambrils i l'han acompanyat de peticions de compareixença del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, i l'exdirector del CNI, Félix Sanz Roldán. Els dos grups volen que s'esclareixin les informacions que publica 'Público' sobre la relació entre els serveis secrets espanyols i l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, autor intel·lectual dels atemptats de La Rambla i Cambrils.
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha «exigit» l'obertura de la comissió que els grups majoritaris van i la compareixença Sánchez, Robles i Sanz Roldán «perquè donin unes explicacions que qualsevol demòcrata ha d'exigir i que en qualsevol país civilitzat i plenament democràtic haurien d'existir».
Aquesta qüestió, segons Rufián, ha de «preocupar tots els demòcrates, pensin el que pensin» perquè «quan hi ha un atemptat tan greu al teu país tinguis la bandera que tinguis al balcó vols saber què ha passat». «Imaginin que es demostrés que els responsables de l'11-S tenien algun tipus de relació amb l'FBI... la gent al·lucinaria», ha dit Rufián.
La portaveu de JxCAT al Congrés, Laura Borràs, ha afirmat que «sembla que les informacions confirmen la gravetat» de la relació entre el CNI i l'imam de Ripoll. Tot plegat, segons Borràs, és una qüestió «de gran gravetat» que s'ha d'esclarir «amb llum i taquígrafs» com es faria «a qualsevol país civilitzat». Ha recordat que a la comissió d'investigació del Parlament l'exsecretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, va atribuir als Mossos la responsabilitat de no detectar la radicalització de l'imam de Ripoll i va negar que tingués coneixement d'aquesta relació. «Sembla que les informacions publicades ho confirmen i són fets d'enorme gravetat», ha apuntat Borràs.
Torra reclama respecte per a les víctimes i la ciutadania
El president de la Generalitat, Quim Torra, demana explicacions al govern espanyol i que s'assumeixin «les més altes responsabilitats». D'aquesta manera s'ha referit a la informació que publica 'Público' en què diu que el CNI tenia l'imam de Ripoll com a confident fins al 17-A, dia dels atemptats, i que coneixia les activitats de la cèl·lula. Torra ho qualifica «d'escàndol gravíssim» i denuncia que «el silenci imposat pels partits del 155 és intolerable». «Dos anys després de l'atemptat, les víctimes i tota la ciutadania mereixen respecte i tota la informació», afegeix el president de la Generalitat a través del seu compte de Twitter.
És un escàndol gravíssim. Exigim explicacions al govern espanyol i que s'assumeixin les més altes responsabilitats. El silenci imposat pels partits del 155 és intolerable. Dos anys després de l'atemptat, les víctimes i tota la ciutadania mereixen respecte i tota la informació. https://t.co/gRVKiKRjnR
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) 16 de juliol de 2019
Forn demana una investigació «a fons»
Per la seva banda, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn també ha demanat aquest dimarts una investigació «a fons» i que es depurin responsabilitats polítiques després que hagin aparegut les noves informacions que apunten que el CNI tenia l'imam de Ripoll com a confident fins al 17-A i coneixia les activitats de la cèl·lula.
A través de Twitter, l'exconseller s'ha referit a aquestes «noves proves» que ha publicat el diari 'Público' de la «connexió de l'imam amb el CNI». «Cal exigir una investigació a fons, depurar responsabilitats polítiques, i també en els mitjans de comunicació que difonien les tesis del Ministeri de l'Interior sense contrastar», ha remarcat.
Apareixen noves proves de la connexió de l’imam de Ripoll amb el CNI.
Cal exigir una investigació a fons, depurar responsabilitats polítiques, i també en els mitjans de comunicació que difonien les tesis del ministerio del Interior sense contrastar. https://t.co/hTjMve6ENM— Joaquim Forn (@quimforn) 16 de juliol de 2019
Colau, si es confirmen els fets, ho anuncia com un «fet gravíssim»
Una altra persona que ha volgut denunciar els fets ha estat Ada Colau. L'alcaldessa de Barcelona ha apuntat aquest dimarts en una entrevista a RAC1 que l'Ajuntament demanarà explicacions pel contingut de la informació que publica 'Público'. Colau ha afirmat que les víctimes mereixen saber «la veritat» i la informació «és preocupant», malgrat que «cal ser prudent i no alimentar teories de la conspiració sense proves concretes».
Segons Colau, si es confirma que el CNI va tenir contacte amb Es Satti fins a pràcticament els dies de l'atemptat –com diu la informació- seria un fet «rellevant», i «si a més fos veritat que el CNI destrueix les proves del seu contacte que demostra aquesta relació és gravíssim». Amb tot, segons Colau, encara no se sap la naturalesa d'aquesta actuació: «Podria ser simplement incompetència, mala gestió o una cosa pitjor, no ho sabem i cal ser prudent».
Colau ha recordat que com a alcaldessa ha mantingut contacte amb associació de víctimes de l'atemptat i algun familiar de manera molt regular i «cada vegada que surt una notícia afecta les víctimes». Per això ha demanat a l'Estat que sigui més sensible i tracti amb «més cura» els familiars. «Que els expliqui què és el que saben i no saben» perquè «si alguna cosa està obligada a fer l'administració és mantenir un contacte molt proper amb les víctimes i que no es vagin assabentant de les coses a través dels mitjans de comunicació».
.@AdaColau: "La notícia de Público és preocupant. Però s'ha de ser prudent, no es poden alimentar teories de la conspiració sense proves concretes."
— El món a RAC1 (@elmonarac1) 16 de juliol de 2019
La Unitat d'Atenció d'Afectats demana saber si es van permetre els atemptats
De fet, la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme també s'ha pronunciat sobre els fets. Robert Manrique, assessor de la Unitat, ha reclamat aquest dimarts que les víctimes sàpiguen si algú va permetre que es produïssin els atemptats del 17 d'agost. Després de les informacions publicades per 'Público', Manrique s'ha queixat a Catalunya Ràdio que l'Estat deixi els afectats «en un racó perquè no molestin gaire». «Tenim més de 180 afectats i tothom vol saber què ha passat», ha insistit. Segons ha explicat, quan interpel·len el govern espanyol la resposta és que «són secrets d'estat».
Manrique ha criticat que ni tan sols s'hagi fet una comissió d'investigació al Congrés, i ha opinat que és «aberrant» que no es vulgui saber què va passar. «A les víctimes els has d'explicar per què va passar això, si es va permetre per part d'algú que això passés i les conseqüències que això pot comportar, en l'àmbit polític i jurídic», ha reiterat.
Ha indicat que des que van tenir coneixement de la informació de 'Público' moltes víctimes han contactat amb la unitat per demanar que vagin fins al final, ja que l'entitat està personada en el judici pels atemptats. Manrique ha aprofitat per criticar que la fiscalia, per tant l'Estat, no vulgui reconèixer l'explosió d'Alcanar com a atemptat terrorista, tot i que hi ha 29 afectats. «És que no eren els mateixos? Hi ha alguna cosa a amagar?», ha preguntat. També ha apuntat que aquest mateix dimarts ha d'acompanyar una víctima ferida greu a La Rambla al metge forense, el que demostra que hi ha «seqüeles físiques i psicològiques molt importants».
Segons ha publicat el diari 'Público' aquest matí, el CNI tenia l'imam de Ripoll com a confident fins als atemptats i coneixia les activitats de la cèl·lula. El mitjà aporta un correu electrònic on hi hauria comunicacions dos mesos abans del 17-A, i assegura també que no va ser fins l'endemà al matí de la massacre quan es va esborrar del registre central de fonts del CNI la fitxa de Abdelbaki es Satty. També mostra un informe on s'explica un viatge per comprar un vehicle de segona mà a finals del 2016. Segons 'Público', això demostra que els serveis secrets seguien els moviments dels membres de la cèl·lula.