Pere Aragonès, durant una intervenvció al Parlament de Catalunya, 08/07/2020

ERC 'passa' de les demandes empresarials en la negociació dels pressupostos

Els republicans exigeixen contrapartides polítiques amb la vista posada a les eleccions autonòmiques del febrer

ERC es troba en plena negociació amb el govern espanyol pels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2021. La rellevància aritmètica dels republicans al Congrés, claus en la majoria de la investidura, els dona una posició privilegiada que els permet obtenir sucoses contrapartides per a Catalunya des del punt de vista econòmic i social. Això, és clar, si aquesta posició s'aprofita bé i s'exprimeix amb intel·ligència política.

Tal com explica aquest dimarts, 20 d'octubre, el digital 'Voz Pópuli', l'empresariat català ha fet arribar als republicans la demanda que s'exigeixi la gestió dels fons europeus anticovid a canvi de l'aprovació pressupostària, a fi i efecte de facilitar l'accés a aquests fons per part de les empreses catalanes. Una demanda, però, que sembla que serà ignorada pels republicans.

ERC vol vincular el suport als PGE a contrapartides polítiques

ERC vol evitar vincular el seu suport als pressupostos a la gestió dels fons europeus i considera que les negociacions per les dues qüestions s'han de fer en paral·lel. Els republicans busquen contrapartides molt més polítiques al seu suport als comptes, que els permetin, al capdavall, un rèdit electoral de cara al 14 de febrer de 2021, quan s'han de celebrar els comicis autonòmics.

Així, exigeixen que es vinculin a polítiques keynesianes, evitant les retallades que ja es van viure en els anys més crítics de la crisi que va esclatar el 2008; la derogació de la llei mordassa i de la reforma laboral impulsades pel govern de Mariano Rajoy i el PP o mesures que combatin la repressió a Catalunya, en la línia de les que ja ha deixat entreveure el govern espanyol, com l'indult als presos o la reforma del delicte de sedició al Codi Penal.

ERC està decidida a no cedir en les seves demandes: a poc menys de quatre mesos de les eleccions autonòmiques, els republicans no poden permetre's nous entrebancs en la seva estratègia negociadora davant del govern espanyol. Després que la taula de diàleg no acabi d'arrencar, Junts per Catalunya podria aprofitar aquestes noves 'derrotes' dels republicans per assenyalar-los electoralment i esgarrapar-los uns vots que, enquestes en mà, podrien acostar Puigdemont al 'sorpasso'.