Salvador Illa i Pere Aragonès.

Nervis a ERC: Qüestionen l'enquesta que dona la victòria el 14-F al PSC

Els republicans registren al Congrés una bateria de preguntes escrites al govern espanyol

ERC ha registrat aquest divendres al Congrés una bateria de preguntes escrites al govern espanyol que qüestiona el sondeig 'exprés' sobre el 14-F que va publicar dijous el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). L'enquesta pronosticava una victòria del PSC. Els republicans denuncien que no hi ha precedents d'un sondeig fet «de manera tan precipitada i en mig d'una campanya electoral».

«Curiosament, els resultats de l'enquesta reforçaven la idea que la sucursal del principal partit del govern de coalició estava encapçalant el sondeig»

«Per què el CIS fa públic ara i en aquestes circumstàncies un sondeig electoral?», demanen a l'executiu de Pedro Sánchez. «Curiosament, els resultats de l'enquesta reforçaven la idea que la sucursal del principal partit del govern de coalició estava encapçalant el sondeig, fixant així el marc de ser el partit guanyador dels pròxims comicis», critica ERC.

«Quina és la seva conveniència més enllà d'intentar influir en la tendència de vot dels ciutadans?», planteja ERC, que també vol saber el cost de l'estudi demoscòpic i si el govern espanyol pensa «seguir influint elaborant i fent públics sondejos d'opinió i publicant-los en mig de pròximes campanyes electorals».

ERC presenta un decàleg per combatre Vox i alerta que el PSOE els posa una «catifa vermella» per pactar-hi al Parlament

En un altre ordre de coses, el cap de llista d'ERC a les eleccions al Parlament, Pere Aragonès, ha presentat aquest divendres un decàleg per combatre a Vox i ha acusat el PSOE de «blanquejar» la ultradreta. En un acte al Camp de la Bota de Barcelona, Aragonès ha explicat que farà arribar el decàleg al conjunt de formacions polítiques democràtiques per fer un «cordó sanitari» a l'extrema dreta.

Amb tot, el republicà ha constatat que el PSOE està posant la «catifa vermella» per acceptar els vots de Vox al Parlament i impedir un president d'ERC. De fet, ha criticat que el cap de llista del PSC, Salvador Illa, hagi estat «incapaç» de negar que acceptaria els vots de Vox. Aragonès ha demanat una «marea antifeixista» a les urnes el 14-F liderada per ERC.

El vicepresident del Govern amb funcions de president ha apuntat que davant una operació d'Estat «només hi ha una alternativa»: «Unir totes les forces independentistes i progressistes per bastir un mur contra el feixisme. Amb una àmplia majoria pels drets i les llibertats, que treballi per l'autodeterminació, la fi de la repressió i la reconstrucció», ha apostat. «Aquesta majoria només la pot consolidar i posar d'acord ERC», ha afegit.