El president d'ERC explica que va anar a la sessió constitutiva del Congrés amb ganes d'ensenyar un somriure a les persones que li «volen mal»

Junqueras, Rovira, Romeva i Tardà reclamen treballar per aconseguir una «majoria social» que cohesioni el país

En vigílies de la Diada els líders d'ERC recorden que el republicanisme ha sostingut l'independentisme des que era marginal

Oriol Junqueras, Marta Rovira, Raül Romeva i Joan Tardà reclamen al republicanisme seguir treballant per aconseguir una «majoria social»  que cohesioni el país en un article conjunt que publica 'El Periódico' aquest dilluns a la nit. Els quatre líders republicans apel·len al civisme i a la determinació que l'1 d'octubre del 2017 van mostrar els dos milions de catalans que van participar en el referèndum d'autodeterminació, però subratllen que «sovint no és suficient tenir la raó».

Recorden que el republicanisme ha sostingut l'independentisme

Per això creuen que «la força de la raó només pot reeixir per damunt de la raó de la força» si «darrere té una ingent majoria que la pugui sostenir». Una majoria que s'ha de fonamentar «en la capacitat de vertebrar una sòlida majoria política», afirmen. En vigílies de la Diada, aquest dimecres, els líders d'ERC recorden que avui l'independentisme és «l'únic moviment que qüestiona un statu quo que ha anat involucionant progressivament». I recorden que el republicanisme català ha «sostingut la flama de la República durant anys, sovint en solitari, sovint des d'una certa marginalitat».

Després d'asseverar que el «règim» assentat sobre la «Restauració Borbònica del 78» ha dut a un «carreró sense sortida» també recorden els intents de «superar-lo» que van suposar tant l'1 d'octubre del 2017  com l'intent del PSC de Pasqual Maragall amb el suport d'ERC per reformar l'Estatut. Aquella iniciativa, subratllen, «va evidenciar no ja les estretors de l'autonomia, sinó la seva regressió».

Una iniciativa, afegeixen, que  va comportar una «contrareforma»  impulsada per la «recentralització aznarista». Per això, davant d'aquest escenari aposten per aconseguir una majoria social a tot el territori. «Com  més àmplia i més diversitat aglutini, més consistent i més imparable serà el projecte de la República», afirmen.

Els quatre líders republicans publiquen l'article pocs dies abans de l'inici del 28è Congrés Nacional del partit, i insten a fer «pinya» al voltant de la candidatura que han construït conjuntament amb Pere Aragonès i Marta Vilalta. I ho fan, amb el  «repte» de guanyar la confiança de «centenars de milers de ciutadans que encara avui perceben distant la República Catalana».

També et pot interessar...