Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una vintena de persones amb pancartes contra l'ERO d'H&M davant de la Fira Centre Comercial de Reus

La plantilla d'H&M de Reus comença les mobilitzacions contra el tancament

L'empresa ha anunciat un ERO que tanca la botiga de Reus i 30 més i preveu més de 1.000 acomiadaments

La marca de roba H&M ha anunciat un Expedient de Regulació d'Ocupació que afecta milers de treballadors de l'empresa. Entre les botigues que es veuran tancades o retallades hi ha la de Reus, on es preveu que les 28 persones que ara hi treballen vagin a l'atur. La de Tarragona, finalment, evitarà el tancament, però no la retallada d'hores de contracte.

Des d'avui i durant tot el mes de maig, cada dilluns i cada dissabte han convocat, amb la implicació de la CGTjornades de vaga i mobilització per fer-se sentir. Recorden que, a grans trets, l'ERO d'H&M preveu tancar 30 botigues i acomiadar 1.100 persones tot i haver tingut beneficis milionaris l'any 2020, en plena crisi per la pandèmia.

Irene Martínez, membre del comitè de vaga, exposa que l'empresa, «tot i haver tingut guanys de 123 milions d'euros aquest any, tot i la pandèmia, després dels ERTO pagats per tots, ha aprofitat per fer un ERO». Carreguen contra les condicions de l'ERO anunciades perquè «es precaritzaran contractes de 30 i 40 hores, que els transformaran en contractes de 12 i 20 hores, i ningú pot viure amb aquesta mena de contractes».

Aquest matí, davant de la Fira Centre Comercial de Reus, una vintena llarga de treballadores, gairebé tota la plantilla, han estat fent sentir proclames reclamant poder reubicar la plantilla de les botigues que tanquin, posicionant-se en contra de l'ERO i recordant a H&M que les treballadores «estem en lluita».

Mobilitzacions a les botigues d'H&M afectades per l'ERO

Després d'una estona a l'entrada de les avingudes de l'Onze de Setembre i de Sant Jordi, el grup de manifestants ha creuat per dins el centre comercial, repartint octavetes i mantenint les proclames, per traslladar la concentració a la porta que dona al Parc de Sant Jordi.

A més d'unes condicions que consideren injustes, des de la plantilla s'hi suma el fet que «no hi ha opció de reubicació, les baixes no s'han cobert i fa temps que treballem amb els recursos mínims, i ara veiem que ens quedem al carrer igualment tot i estar treballant el doble perquè tenim la meitat de recursos».

En el cas de la botiga de Tarragona, tot i el que es va anunciar inicialment, se salvarà del tancament, però l'aposta de l'empresa és retallar les hores dels contractes de jornada completa i dels que s'hi acosten. Aquest matí també s'hi ha dut a terme una jornada de mobilització per reivindicar, a grans trets, el mateix que a totes les botigues afectades per l'ERO, que l'empresa s'avingui a pactar unes condicions molt allunyades de les que ara ha posat sobre la taula.

La plantilla denuncia condicions «insuficients»

Els contractes de 30 i 40 hores setmanals, denuncia Martínez, «hauran d'escollir voluntàriament baixar a 20 hores; son gent que porta 17 i 18 anys treballant per l'empresa». «Les mesures que s'han pres fins ara ens semblen insuficients», etziba Martínez. És per això que «la província de Tarragona hem pres la decisió de sortir al carrer amb l'esperança de contagiar la resta de comunitats, ens consta que ja hi ha el País Basc, Màlaga, Navarra i esperem que Barcelona s'hi uneixi aviat».

A partir d'ara, cada dilluns i cada dissabte s'ha convocat jornada de vaga. Les treballadores, com ja han fet avui, es col·locaran davant de la porta del centre comercial per denunciar, amb pancartes, octavetes i proclames, la seva situació. El seu objectiu és «evitar l'ERO perquè és desproporcionat, que no hi hagi acomiadaments i es busqui una altra manera d'integrar l'entorn digital i les botigues físiques».

El canvi dels hàbits de consum, sobretot el darrer any arran de la pandèmia, ha provocat que a H&M, com a la gran majoria de botigues i negocis d'arreu, «la venda per internet s'ha disparat, però la nova normalitat no és aquesta, les botigues estan obertes i estem venent.»