Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla d'un jove amb una mascareta

L'error que cometem posant-nos la mascareta que ensorra la protecció un 50%

És una pràctica molt comuna i que hauríem d'evitar

Primer pla d'un jove amb una mascareta
L'error que cometem posant-nos la mascareta que ensorra la protecció un 50% | Catalunya Diari

Ha passat ja més d'un any des de l'inici de la pandèmia, però la realitat és que bona part de la població segueix sense complir escrupolosament totes les mesures de seguretat. Hi ha qui encara es nega a posar-se la mascareta en llocs públics, que moltes vegades no respecta la distància de seguretat o que es queixa quan li demanen rentar-se les mans amb gel hidroalcohòlic.

Però encara que la majoria sí que ha assumit que l'ús de les mascaretes és obligatori perquè és la millor manera de contagiar i evitar contagiar altres, això no vol dir que sempre aconseguim aquest objectiu. I és que no serveix de res portar mascareta si no està homologada o si, encara que ho estigui, no ens la posem bé.

Precisament, aquest últim detall és una cosa que molta gent no té en compte, tot i que realment seria molt fàcil evitar. Molts comenten un mateix error a l'hora de posar-se la mascareta que pot fer que el fet de portar-la no serveixi per a res. I és que és molt habitual la imatge d'una persona que en col·locar-se la mascareta creua les gomes de subjecció, en forma de X, abans de col·locar-a les orelles. Se sol fer sobretot quan fem servir mascaretes quirúrgiques.

Aquesta manera de col·locar-les s'ha estès potser, no tant pel fet que siguin més còmodes, si no per què ens crea la falsa sensació que les tenim més subjecta a la nostra cara. Però la realitat, és que pot ser que el que estiguem aconseguint és disminuir la seva capacitat de protecció.

I és que encara que pugui semblar que col·locant-la així tenim la tela més pròxima al nostre nas i boca, les zones que volem protegir especialment perquè no ens entra el virus, això provoca l'efecte invers. El que s'aconsegueix en posar-la així és que es creï una arruga i que vaig acabar havent-hi un buit en els laterals.

Això provoca que realment la mascareta no estigui ben ajustada i que per tant pugui sortir molt aire sense filtrar. Alguns experts confirmen que només amb què aquesta obertura sigui d'un 2% ja permet que pugui sortir un 50% més d'aire sense filtrar, amb el risc de contagiar als altres que això comporta.

Existeix a més una manera de posar-se bé la mascareta, si sentim que aquesta ens queda una mica gran, sense que deixi d'estar ajustada. L'únic que cal fer és fer una mica més curtes les gomes realitzant uns nusos als extrems d'aquestes que permet que la mascareta es quedi perfectament adherida a la boca i el nas sense deixar buits.

 

És igual el tipus de mascareta que portem

Com diem, un bon ajust de la mascareta és imprescindible per evitar provocar contagis que són totalment evitables. I és tan important o més que la capacitat de filtració que pugui tenir una mascareta. Així ho explicava el professor espanyol de química de la Universitat de Colorado, José Luis Jiménez a les seves xarxes socials: «Vam dir que per filtrar aerosols, necessitem QUALITAT del filtre i AJUSTAMENT de la mascareta a la cara. Perquè si hi ha buits entre cara i mascareta, a l'aire li és més fàcil anar per ells. Un buit del 2% de l'àrea de la mascareta deixa passar el 50% de l'aire sense filtrar!!».

No només això, Jiménez deixava clar que el problema que provoca un mal ajust d'una mascareta pot aparèixer amb qualsevol mena. «Si no s'ajusta bé, tant n'és que sigui N95 / FFP2», i és per això que aconsellava que comprem «una màscara que s'ajusti molt bé, i l'aguanti el temps que l'hagi de portar. I que sigui de bona qualitat, tela de tres capes, o N95 / FFP2».