Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una oficina amb el logotip d'Hisenda, una dona amb gest de sorpresa i al cercle, uns bitllets d'euro

Hisenda avisa de les fortes multes per una distracció amb la declaració de la Renda

Tenir en compte els terminis establerts per l'Agència Tributària és imprescindible per no fer front a sancions

La Campanya de la Renda per presentar l'esborrany del passat exercici 2023 es troba a ple curs. Des de principi d'abril, Hisenda va oferir l'oportunitat de començar a fer per Internet la declaració abans que finalitzi el termini.

Amb el pas dels dies, es pot anar fent també per telèfon i presencialment. El termini, per la seva banda, acabarà el pròxim 1 de juliol. Aquesta és la data límit que ha posat l'Agència Tributària i que tots els contribuents han de tenir molt en compte.

Calendari de la declaració de la Renda el 2024

DATATIPUS DE PRESENTACIÓ
3 d'abril – 1 de juliolInternet
7 de maig - 1 de juliolTelèfon (es pot demanar cita del 29 d'abril al 28 de juny)
3 de juny - 1 de juliolPresencial (es pot demanar cita del 29 de maig al 28 de juny)

Això és el que pot passar si presentes la Renda fora de termini

A l'hora de fer qualsevol gestió amb Hisenda, tenir presents els terminis màxims és de vital importància. En cas contrari, el contribuent podria enfrontar-se a determinades sancions.

Així ho confirmen des del portal TaxDown. Si no presenta la renda dins el termini de l'Agència Tributària, la persona s'enfrontarà a una sanció, a més d'haver de presentar de tota manera l'esborrany.

Expirat el termini, i si la Renda surt a pagar, es pot donar el cas que Hisenda no hagi reclamat el pagament. Si és així, caldrà presentar la declaració com més aviat millor o l'organisme cobrarà un recàrrec amb interessos de l'1% per cada mes de retard.

Diferències si la Renda surt a pagar o a tornar

En cas que la Renda es presenti fora de termini, surti a pagar i Hisenda ja hagi emès un requeriment, la sanció pot ser d'entre el 50 i el 150% del deute que s'hagi contret amb l'organisme. Dependrà de la gravetat de la infracció.

Imatge de fons d'una oficina d'Hisenda, amb el logotip, al costat d'una altra imatge d'un home parlant per telèfon mentre fa servir un ordinador
Presentar la Renta fuera de plazo conlleva sanciones según cada caso | Europa Press, Pexels

Així mateix, la multa es pot reduir en un 30% si el contribuent accepta la sanció o en un 25% si la persona paga el deute en el termini establert com a voluntari dins de la notificació.

D'altra banda, si la renda surt a tornar, la sanció pot oscil·lar entre els 100 i els 200 euros. La quantia final dependrà de si l'Agència Tributària no ha requerit el pagament o si ho ha fet.

Es pot apel·lar un requeriment d'Hisenda?

Qualsevol requeriment de l'Agència Tributària és millor respondre'l tan aviat com es pugui. En el cas específic de la Renda, aquests van associats a possibles recàrrecs i fins i tot sancions.

Quan s'ha rebut via correu certificat el requeriment, el contribuent compta amb 10 dies hàbils per presentar-hi al·legacions. Ho podeu fer a la seu electrònica de l'Agència Tributària o per registre. En aquest cas, a la Delegació d'Hisenda.