Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotomuntatge de cupons de loteria i un mòbil

L'error amb la Loteria de Nadal i Whatsapp que et pot causar un disgust

Si comparteixes un dècim amb els amics, has de seguir aquesta recomanació de l'OCU

El Sorteig de Loteria de Nadal és a tocar, i molts catalans ja han començat a comprar el seu dècim. Una pràctica habitual en aquestes dates és compartir un dècim a través de Whatsapp. Però compte, perquè podries tenir problemes a l'hora de cobrar el premi.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha alertat que una simple foto pot no ser suficient per reclamar el premi. Per això ha recomanat escanejar el dècim amb les dades del jugador que es queda l'original. En cas contrari, et podria donar un bon disgust.

L'OCU ha llençat una sèrie de recomanacions per a les persones que juguen loteria en grup i tenen un acord verbal. A l'hora de la veritat, les paraules se les emporta el vent i per a l'administració només val allò que es pot demostrar. A Whatsapp, el teu dècim és com paper mullat.

La forma més segura

Molts catalans juguen a la loteria de Nadal en grups d'amics. Un s'encarrega de comprar el dècim i després comparteix una foto per Whatsapp amb tots els que hi han participat. Però compte, perquè si resulta guanyador el posseïdor del dècim podria quedar-se'l per ell sol.

Foto cupó Loteria de Nadal 2022
Alguns consells per si comparteixes el dècim de la loteria amb amics | LOTERÍAS Y APUESTAS DEL ESTADO

«Els missatges de WhatsApp poden ser una prova, sempre que apareguin les dades del dipositari, els participants i la participació de cadascun», apunta l'OCU. Si falta alguna d'aquestes dades, el posseïdor podria al·legar que la foto està manipulada. I aleshores començarien els problemes.

Els participants haurien de demostrar que han participat en la compra. Així que la forma més segura és escanejar el dècim tantes vegades com jugadors hagin participat. I anotar les dades del jugador que queda l'original i la confirmació que la persona rep la còpia.

Compte amb els matrimonis

El problema es pot fer extensiu als matrimonis que participen en la Loteria de Nadal de forma conjunta. No és la primera vegada que un dels cònjuges guanya la loteria i calla per no compartir-lo. O que un cop surt guanyador, es queda amb tota la fortuna i desapareix.

Per això l'OCU també s'ha pronunciat sobre el cas que un matrimoni guanyi la Loteria de Nadal. Apunta que el premi s'haurà de repartir obligatòriament si el matrimoni és a guanys. Però si hi ha separació de béns, aleshores el premi pertany només al comprador.

Imatge de dues nenes de San Ildefonso durant el Sorteig Extraordinari de Loteria de Nadal
L'error que pot fer que no cobris el premi si guanyes la loteria | EP

Encara que l'hagin comprat a mitges, el posseïdor del dècim és qui té el dret de cobrar-lo. En aquest cas, l'altre cònjuge haurà de demostrar que l'han comprat entre tots dos. Quelcom molt difícil, motiu pel qual també és important deixar constància per escrit i curar-se en salut.

Altres recomanacions de l'OCU

L'OCU ha advertit que en cas de pèrdua o robatori del dècim cal denunciar-ho a la Guàrdia Civil o la Policia Nacional com més aviat millor. Si el cupó es trenca, no intentis enganxar-lo. L'única solució en aquest cas és enviar-lo a la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (SEALE).

Si el dècim s'ha trencat i està pràcticament irreconeixible, aleshores el millor és enviar-lo a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre. L'organització de consumidors recomana guardar el dècim en un lloc segur i no tocar-lo. Qualsevol d'aquests problemes et podria deixar sense el premi.

El Sorteig de la Loteria de Nadal se celebrarà el pròxim 22 de desembre al Teatro Real de Madrid. Al sorteig aquest any es posaran en joc 2.502 milions d'euros en premis. Des del 5 de juliol ja estan a la venda els dècims de Loteria de Nadal als llocs físics i per internet.