Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una dona amb expressió de sorpresa assenyala cap a un parell de monedes d'euro al fons.

L'error en una moneda d'1 euro que et fa guanyar un dineral a l'instant

Si tens la sort de trobar una d'aquestes monedes, podries estar assegut damunt d'una petita fortuna

El món de la numismàtica sempre ha estat ple de sorpreses, però poques tan lucratives com la que ofereix una petita moneda d'1 euro encunyada a Mònaco el 2007.

Aquesta moneda, que a simple vista podria semblar comú i corrent, amaga un error que la converteix en una veritable joia per als col·leccionistes i pot arribar a valer fins a 365 euros en subhastes. Si alguna vegada has somiat trobar un tresor, potser has de començar revisant el teu moneder.

Muntatge de fotos d'una persona feliç i de fons un pla general de monedes d'euro
Si tens aquesta moneda a la butxaca, estàs de sort | Markus Mainka, Lifestock, catalunyadiari.com

L'error de la moneda d'1 euro de Mònaco de 2007

La moneda d'1 euro de Mònaco de l'any 2007 és especial a causa d'un error en la seva encunyació: no té marques habituals als costats. Aquest detall, que pot semblar insignificant, augmenta enormement el valor entre els col·leccionistes. Aquestes monedes, conegudes com a "variants sense marca", són extremadament rares i es van encunyar en una quantitat molt limitada.

Aquesta moneda d'1 euro de Mònaco presenta la cara del príncep Albert II de Mònaco. No obstant això, la variant sense marca és completament llisa als costats, una característica que la distingeix i la fa altament desitjada.

Per què són tan valuoses aquestes monedes?

La raresa és un dels factors clau en el valor de qualsevol objecte de col·lecció, i les monedes no en són l'excepció. Les monedes d'1 euro amb errors d'encunyació, com la de Mònaco 2007, són rares precisament perquè no haurien d'haver passat els controls de qualitat.

Imagendev àries monedes de fons amuntegades i una en primer pla amb la cara d'Alberto de Mònaco del 2007
Aquesta moneda d'1 euro de Mònaco és altament valuosa | CGB Numismática Paris, Claudiodivizia

Aquest tipus d'errors es corregeixen ràpidament en la producció, el que significa que només unes poques monedes amb defectes arriben a circular.

Un altre aspecte que incrementa el valor d'aquestes monedes és el seu estat de conservació. Els col·leccionistes estan disposats a pagar més per monedes que estan en perfecte estat, sense marques d'ús o desgast. Una moneda d'1 euro de Mònaco 2007 ben conservada pot assolir preus impressionants al mercat de col·leccionistes.

Consells per identificar i vendre aquestes monedes

Si creus que tens una moneda d'1 euro de Mònaco 2007, hi ha diversos passos que pots seguir per verificar-ne l'autenticitat i l'estat. El detall més important és que els costats de la moneda han de ser completament llisos. Si trobes qualsevol mena de marca, probablement no és una de les variants valuoses.

Una dona somrient amb les mans a la cara davant d'un fons de monedes.
Podries tenir a les teves mans una moneda que val molt més del que t'imagines | Claudiodivizia, Valeria Ushakova

Porta la moneda a un expert que pugui confirmar-ne l'autenticitat i l'estat. Els numismàtics poden proporcionar-te una valoració precisa i aconsellar-te sobre com cal procedir.

A més, pots informar-te sobre el valor actual de la moneda consultant catàlegs especialitzats i observant els preus en subhastes recents. Plataformes com eBay poden ser útils per fer-te una idea del valor de mercat.