Un volcà en erupció

«L'erupció del volcà és provocada. Està tot orquestrat»

Hi ha qui creu que hi ha una conspiració que ha fet que el volcà de La Palma s'activi

Sense cap mena de dubte, si hi ha un tema de màxima actualitat al nostre país és l'erupció del volcà de La Palma. I és que fins ara, aquest ha provocat el desallotjament de milers de persones de casa seva. Això sense passar per alt que ha destrossat, entre altres coses, aproximadament 166 habitatges i zones de cultiu.

La natura té autonomia pròpia, per dir-ho d'alguna manera, i genera fenòmens com el que acabem d'esmentar que es converteixen en veritables desastres. Només cal veure que la història n'està plena.

No obstant això, hi ha qui creu que en aquest cas l'erupció ha sigut provocada intencionadament. Són persones que ja han estat qualificades com 'negacionistes del volcà'.

El suposat complot per a provocar l'erupció del volcà

Aquest diumenge va ser quan el Cumpre Vieja va entrar en erupció i va deixar anar grans quantitats de lava que ho arrasava tot al seu pas. Des de llavors ha destruït per cases, zones de conreu, boscos...

De moment, més de 5.500 persones han hagut de ser evacuades de casa seva, i d'altres estan pendents de si han de ser desallotjades o no. Tot mentre nombrosos efectius de seguretat estan fent tot el que poden per a evitar que la tragèdia sigui més gran.

En aquesta situació tan complicada s'ha generat, com és lògic, una absoluta empatia i solidaritat amb els que estan patint el desastre del volcà. Però no només això. També ha sorgit una onada de negacionisme.

Sí, hi ha gent que ha començat a plantejar per xarxes socials que l'erupció del volcà de La Palma ha estat provocada. Com ho estàs llegint. Creuen que s'han emprès certes actuacions per a provocar que el volcà s'activi.

En concret, els internautes que plantegen aquesta teoria l'han explicat amb missatges com aquest: «Està tot orquestrat. Si us fixeu bé en les fotos i els vídeos, el volcà surt des d'un vessant i no des del cim. El cim és des d'on surt la lava d'un volcà. És molt, molt extrany. Està tot maquinat».

Però aquí no ha quedat tot. També s'han pogut llegir altres comentaris com «a mi això de La Palma em sona a provocat. I després de veure el grau de psicopatia en els representants i els seus amos, encara més».

És més, han explicat la 'teoria de la conspiració' d'aquesta manera: «Es pot provocar amb els satèl·lits mirall apuntant al cràter de volcà».

I en aquesta mateixa s'han publicat altres missatges com «Ones Haarp = erupció. Així la gent s'oblida de la vacuna».

Això sense oblidar un altre negacionista que diu: «Han provocat l'erupció perquè ens oblidem que el quilowatt avui frega el seu màxim històric».

Les burles cap als negacionistes

Aquestes teories sense cap ni peus sobre una suposada provocació de l'erupció del volcà de La Palma no han passat desapercebudes. A Twitter, molta gent ja han rebatut els comentaris conspiranoics que s'han publicat.

Ho han fet donant a conèixer que no és la primera vegada que en aquesta zona de les Illes Canàries es produeix una cosa similar. I han recordat que també hi va haver erupcions els anys 1949 i 1971. Sense passar per alt que també n'hi va haver altres en segles passats, com el de 1586.

De la mateixa manera, altres internautes han carregat directament contra l'actitud dels negacionistes amb missatges com aquest: «És increïble. Quan llegeixo aquestes coses entenc perquè la ultradreta té tants afins».

«Ignorar el funcionament geològic és d'haver suspès l'EGB. El fracàs escolar donant lliçons», deia un altre usuari. I una altra persona sentenciava el següent: «Amb la pandèmia he descobert que visc en un món amb gent proporcionalment imbècil».

Missatges als quals s'hi han unit altres comentaris com ara «Negacionistes d'un volcà, el que em faltava per veure» o «Estic flipant. No em puc creure que hi hagi tanta gent amb el cap del revés».