Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Sortida de sol espectacular dissabte al Delta de l'Ebre

Es multipliquen per 7 el nombre de dies càlids a Catalunya durant els últims anys

El nombre de dies de calor intensa s’han incrementat a Catalunya durant les darreres dècades, amb un clar ascens, també, de les temperatures màximes extremes

Sortida de sol espectacular dissabte al Delta de l'Ebre
Els dies càlids a Catalunya s'han incrementat durant les últimes dècades | Pili Rius

El canvi climàtic no frena i cada any que passa l’escalfament global és més notori arreu del planeta. I Catalunya no n’és una excepció. Així ho demostren les dades de l’Observatori de l’Ebre, amb registres des de l’any 1905 i consultades per 'TV3', que mostren un clar increment del nombre de dies a l’any amb temperatures superiors als 35 ºC. 

Aquestes dades confirmen com la problemàtica del canvi climàtic ha crescut de forma molt preocupant els darrers anys. Fins al 1920 hi havia anys en què no s’arribaven a superar els 35 ºC. Fins a aquesta data, un total de set estius no van arribar a aquesta xifra. Però això és aigua passada, i es que, amb el pas dels anys, cada cop la calor ha anat augmentant  i des del 1970 que ja no hi ha registres d’un estiu ‘fresc’ on la màxima hagi quedat per sota els 35 ºC.

Es podran assolir els 41º en alguns punts de l'interior el divendres
Els dies de calor s'han multiplicat per 7 en 100 anys | PIXABAY

 

I és que el nombre de dies de calor intensa, amb temperatures iguals o superiors als 35 ºC, s’ha multiplicat per set en 100 anys. Entre 1905 i 1914, la mitjana de dies de 35 ºC era de 3, però en canvi, en els últims deu anys, ha pujat fins a un total de 22 dies a l’any.

Els dies tòrrids van en augment

Les dades de l’Observatori de l’Ebre també alerten de l’increment de les temperatures màximes. Així doncs, no només tenim més dies de calor, sinó que les temperatures màximes cada vegada són més elevades i freqüents. Aquest llindar el marca la temperatura de 38 ºC, un valor molt extraordinari d’arribar durant la primera meitat del segle XX, però que darrerament no és gens estrany que s’assoleixi.

En els primers 50 anys de dades de la sèrie, des del 1905 fins al 1960, només hi va haver 6 estius on els termòmetres es van enfilar fins als 38 ºC. Però des de l’any 2000 s’hi ha arribat un total de 14 vegades, 5 de les quals de manera consecutiva els últims anys (2015-2019).

L'Observatori de l'Ebre.
L'Observatori de l'Ebre és reconegut com a estació centenària meteorològica | Observatori de l'Ebre

Els estius no descansen

Tot i que fa un segle les temperatures extremes als estius eren excepcionals, ara ja no ho són tant.  L’escalfament global ha fet que actualment hàgim de conviure amb una calor que abans era inconcebible. Ara seria impensable, amb les temperatures de l’estiu actual, anar amb els vestits dels homes cordats fins al coll o amb les capes i més capes de les dones.

Cada vegada és més freqüent que les masses càlides del nord d’Àfrica arribin amb facilitat a casa nostra, persisteixin més i que arribin abans. Aquest fet, juntament amb l’ascens de la temperatura arreu del planeta, ha fet que els estius a Catalunya siguin 3 vegades més llargs que fa 100 anys. D'aquesta manera es corrobora, una vegada més, la problemàtica de l’escalfament global.