L'Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb la Generalitat perquè delegui en el consistori la gestió del Port Olímpic. Així ho anunciava la setmana passada el govern municipal. La regidora d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, explicava en roda de premsa que es tracta d'un «acord històric, perquè fa moltíssims anys que diversos Governs municipals i grups ho demandaven».
Segons aquest acord, la gestió del Port Olímpic hauria de ser municipal a partir de l'any 2020. Ara bé, el projecte es troba bloquejat. Els veïns de la Vila Olímpica es mostren en total disconformitat amb aquest bloqueig i així ho han mostrat aquest dimecres. Segons els veïns, que encara no s'hagi signat el conveni, «posa en perill el futur del pla i el compliment dels terminis del calendari previst, tenint en compte que la concessió acaba l'abril del 2020».
«No podem acceptar de cap manera que a hores d’ara se’ns enganyi al veïnat amb aquests silencis», avisa l'associació, que també aprofita per queixar-se que el govern espanyol hagi donat per acabada la concessió de l'espai d'oci de Trias Fargas/Marítim però hagi realitzat un contracte de lloguer directe per un any a tots els locals. Els veïns demanen a l'Ajuntament que intervingui i lideri la transformació d'aquest espai, «que corre el risc de quedar privatitzat».
El projecte és una ruïna
Segons 'Crónica Global', la raó principal d'aquest bloqueig és que el projecte que planeja l'Ajuntament de Barcelona «és una ruïna». El Govern català ha bloquejat el traspàs, ja que la seva renovació «enfonsaria els comptes» de la instal·lació més rentable que actualment té l'executiu autonòmic, el Port Olímpic.
Segons fonts del sector, el Port Olímpic, espai d'on l'Ajuntament vol eliminar l'oci nocturn i promoure l'esport,«és dels pocs que té els comptes equilibrats» dels 26 ports que controla la Generalitat de Catalunya mitjançant la societat pública Ports de la Generalitat. Expliquen que si el Govern cedeix l'espai a l'Ajuntament i aquest inicia el pla de transformació, la instal·lació entrarà en pèrdues.
Segons declaracions d'empresaris a 'Crónica Global', «la remodelació no està ben pensada. Volen un port més familiar, però això significa gastar més i ingressar menys, expliquen». A més, afegeixen que la decisió de l'Ajuntament d'eliminar les discoteques de la zona farà que «es perdin els ingressos per cànon dels locals d'oci nocturn del moll de Gregal i de l'aparcament. Volen també una economia blava, però no concreten quina rendibilitat tindrà això», afegeixen.
Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat, explica que el pla que va presentar Janet Sanz era prematur: «Va arriscar, intentant col·locar una fita de mandat per a Barcelona en Comú (BComú), però no va pensar en l'actuació com devia. Va fallar en les xifres. Per això el Govern es resisteix», confessa.