Vinyes amb raïm

Una escapada a la Terra Alta

Comarca de paratges espectaculars, la Terra Alta ofereix la possibilitat de descobrir-la a peu, en bicicleta o a cavall

Autèntic paradís rural, la comarca de la Terra Alta combina el paisatge agrícola treballat durant mil·lennis amb la bellesa natural característica de les seves serres.

El cicle mil·lenari de la Terra Alta

Comarca de paratges espectaculars,  la Terra Alta ofereix la possibilitat de descobrir-la a peu, en bicicleta o a cavall a través de la Via verda, els senders que s’endinsen en gorges i barrancs o els camps agrícoles que han domesticat la terra durant milers de generacions. Un entorn magnífic, amb pobles que ens transporten al passat i ofereixen la tranquil·litat d’una comarca allunyada encara del turisme massificat.

Com arribar a la Terra Alta

Altiplà natural respecte la resta de comarques ebrenques, la Terra Alta resta connectada de manera natural amb la comarca del Matarranya, a la Franja de Ponent; si bé en l’àmbit de les comunicacions, presenta dues vies principals que la connecten equitativament amb les capitals comarcals veïnes.

En aquest sentit, Gandesa esdevé l’eix comunicador de la comarca, exercint d’intersecció entre l’N-420, que travessa la comarca d’est a oest, i la C-43, que travessant les Serres de Pàndols i Cavalls connecta amb el Baix Ebre. Els onze municipis restants  resten ben connectats per una bona xarxa de carreteres locals interconnectades, que faciliten el desplaçament i permeten aturar-se en qualsevol moment per gaudir de l’entorn rural de la comarca.

Pel que fa al transport públic, la Terra Alta compta amb una xarxa d’autobusos que interconnecta les poblacions de la comarca, així com les poblacions més pròximes i capitals de les comarques veïnes.

Quan anar a la Terra Alta

La Terra Alta és una comarca l’atractiu principal de la qual són els seus paratges naturals i rurals, els nuclis medievals dels seus pobles i el llegat històric i memorístic que hi va deixar la Guerra Civil espanyola.

Oliveres de la Terra Alta
En aquest indret, cada època de l’any té el seu reclam | Arxiu TarragonaDigital.com

D’aquesta manera, la seva bellesa intrínseca i el patrimoni que conserva, la converteixen en un  territori atractiu tots els mesos de l’any; només condicionat per la tipologia de les activitats que s’hi vulguin realitzar.

D’altra banda, el seu  lligam indestriable amb els cicles agrícoles, fan que cada època de l’any tingui el seu reclam; des dels ametllers florits de final d’hivern, fins a les diverses festes i fires relacionades amb la verema, l’oli o l’apreciada gastronomia local.

Allotjar-se a la Terra Alta

La calma rural i el silenci d’aquestes contrades poc poblades, no són un impediment per a trobar diversos allotjaments d’excel·lentíssima qualitat, formats principalment per cases rurals que permeten gaudir al màxim de l’entorn agrícola i natural.

Qualsevol de les opcions escollides serà un bon punt de partida per desconnectar, sol, acompanyat o en família, així com per endinsar-se en el bell patrimoni de cada poble i descobrir els paratges naturals de la manera que es desitgi.

En aquest sentit, si bé és una bona opció comptar amb un vehicle que us permeti abastar tots els racons i gaudir de totes les experiències, gastronomia i activitats que s’ofereixen; el senderisme i la bicicleta són grans opcions per desplaçar-se.

Gastronomia a la Terra Alta

Cuina d’arrels i tradició, fruit de l’etern lligam de la comarca amb la producció agrícola, els pobles de la Terra Alta omplen la despensa cada temporada amb verdures, hortalisses, bolets i fruites que es cultiven a tocar de cada poble.

Segons l’estacionalitat, podrem gaudir de diferents productes de l’hort que acompanyaran el porc, el corder, el conill i les aus de corral que sempre han format part del dia a dia i dels moments assenyalats del receptari de pagesos i pastors.

Un gotim de garnatxa blanca de la Terra Alta
Un gotim de garnatxa blanca de la Terra Alta | TarragonaDigital.com

D’altra banda,  les comarques germanes de les Terres de l’Ebre, li han fet arribar també els productes del mar, on destaquen els ganyims, l’abadejo i les sardines de casco; uns plats inseparables també de la cuina de la Terra Alta.

Pel que fa a les postres, les pastes dolces amb mel i la rebosteria natural feta amb fruits secs propis, com els ametllats, esdevenen tots ells un dels reclams gastronòmics més singulars de la comarca.

Nogensmenys,  els vins i els olis de la Terra Alta són d’obligada menció; ambdós reconeguts com a Denominació d’Origen, la seva qualitat és apreciada arreu del món.