Conduir per sobre de la velocitat permesa, veure un radar i frenar de cop: segur que et sona, ja que és una pràctica molt habitual i normalitzada a les nostres carreteres. Sigui a càrrec o per inèrcia, alguns conductors tendeixen a reduir bruscament la marxa en veure un radar amb la intenció d'evitar una multa. El que molts no saben, és que aquesta acció també comporta una severa sanció econòmica.
La Direcció General de Trànsit (DGT) té un objectiu molt clar: acabar amb els sinistres evitables a les carreteres. Un dels condicionants que més influeixen en aquests accidents de trànsit té a veure amb l'excés de velocitat.
Per això, la DGT compta amb més de 2.000 radars repartits per tot el territori: 1.325 mòbils, 780 fixos i 92 radars de tram. No obstant això, sembla que aquesta mesura no és suficient perquè els conductors en prenguin consciència.
La multassa que pot caure per frenar davant un radar
Frenar just abans de creuar el radar s'ha convertit en un dels mals costums de molts conductors. Encara que no existeix una norma específica que ho indiqui, aquesta acció es pot considerar una infracció greu.
Tal com indica l'article 53 del Reglament general de circulació, si un conductor vol reduir considerablement la velocitat, cal assegurar-se que pot efectuar la frenada sense risc per als altres usuaris.
Així mateix, haurà d'assenyalar l'acció i no fer-ho de manera sobtada, i assegurar-se que es respecta la distància de seguretat amb els altres vehicles, per evitar possibles col·lisions.
En aquest sentit, aquest gest podria comportar una sanció de 200 euros i la retirada de quatre punts al carnet de conduir. No obstant això, serà l'agent que interposi la denúncia qui dictamini la gravetat i la quantia corresponent.
La multa pot pujar fins als 500 euros
Si amb aquesta frenada brusca posem en risc la seguretat dels altres usuaris de la via, la infracció pot ser considerada fins i tot com a conducció temerària. En aquest cas, tal com indica la DGT, la multa pot assolir els 500 euros i comportar una pèrdua de fins a sis punts al carnet.
Els desconeguts radars en cascada
Però el “truc” de frenar just a l'hora de superar un radar i recuperar el ritme després d'haver-ho passat, no sempre funciona. I no només ho diem per la sanció que pot caure per reduir la velocitat de cop.
Quan parlem de radars de trànsit, solem classificar-los en tres grups: fixos, mòbils i de tram. La majoria dels conductors en saben el funcionament i com actuar amb cadascun. Tot i això, hi ha un mètode de detecció de la velocitat que sol passar molt desapercebut entre els conductors: el radar en cascada.
Consisteix a instal·lar un radar mòbil alguns quilòmetres més endavant que un altre de fix. D'aquesta manera, quan un conductor torna a accelerar la marxa en haver passat pel primer aparell, no compta que es pugui trobar amb un altre.
Com funciona el radar de tram?
De tota classe de radars, el de tram pot ser el que genera més dubtes entre els conductors. A diferència dels altres aparells, el radar de tram no té en compte el límit de velocitat en creuar-lo, sinó que calcula el temps que triga un vehicle des que entra fins que passa pel següent arc.
Les càmeres del radar graven i identifiquen la matrícula de tots els automòbils que circulen per la via. Quan finalitzen el tram, l'aparell calcula els minuts que han passat i, així, comprova la velocitat mitjana a què circula cada cotxe. En cas de superar el rang de velocitat establert, s'interposa una multa.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!