Un col·legi d'Espanya no obliga els seus alumnes a portar mascareta

La Conselleria de Salut del País Basc ha fet una inspecció a aquest centre que utilitza un sistema educatiu alternatiu

Pupitres buits en una aula d'una escola a Espanya
El centre escolar podria estar cometent un delicte contra la salut pública. | Catalunya Diari

Espanya està vivint l'inici del curs escolar més excepcional que es recorda per la pandèmia del coronavirus que, a més, ha empitjorat en els últims dies. L'inici de curs escolar s'ha vist marcat pel protocol de prevenció davant del Covid-19 que, entre altres mesures, preveu l'ús obligatori de mascareta per a nens majors de 6 anys. Tot i la incertesa que ha planejat en aquest accidentat inici de curs, els primers dies s'han viscut amb una relativa normalitat. L'excepció arriba del País Basc, on un centre escolar no obliga els seus alumnes a portar mascareta.

Geroa Eskola, el polèmic centre

Es tracta del col·legi concertat Geroa Eskola, situat a 10 quilòmetres de Bilbao, que ara està sent investigat per la conselleria d'Educació del Govern basc arran de la seva decisió de no obligar els seus alumnes a portar mascareta. Les autoritats han realitzat una inspecció davant la possibilitat que s'estigui incomplint una de les mesures del protocol.

La veu d'alarma la van donar alguns pares del propi centre en posar-se en contacte amb la conselleria per denunciar els fets. El departament de Salut de la comunitat confirma que, arran de la denúncia, s'ha realitzat una inspecció per determinar si s'ha pogut cometre un delicte contra la salut pública.

El centre en qüestió utilitza la metodologia Waldorf, un sistema educatiu alternatiu que, per exemple, no fa exàmens i prioritza el treball cooperatiu. El consell escolar afirma que la decisió va ser presa amb la conformitat dels progenitors que, a la porta de l'escola, asseguren que a Espanya molts pares no porten els seus fills a l'escola per culpa d'aquesta obligatorietat.

Delicte contra la salut pública

L'ús obligatori de màscares al col·legi va ser objecte de llargues discussions entre les autoritats pel límit d'edat en què s'havia de imposar, però des del principi hi va haver un cert consens en la idea que les mascaretes eren fonamentals per garantir un inici de curs segur. Això es basa, entre altres coses, en les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut, que després d'alguns dubtes al principi de la pandèmia va acabar acceptant la mascareta com una de les mesures imprescindibles per frenar els contagis.

Avui dia, la major part de la comunitat científica recolza l'ús de màscara com una de les mesures més eficients per lluitar contra el coronavirus. No ho veuen així alguns sectors de la societat, i pel que sembla, també aquest centre amb un sistema educatiu particular, que ha preferit deixar en mans de les famílies la decisió de posar o no la mascareta als seus fills.

Ara serà la Conselleria de Salut en aquesta comunitat la que haurà de decidir si emprendre accions contra el centre. Si es demostra que ha incomplert el protocol acordat per les comunitats en coordinació amb el Ministeri de Sanitat, es podria fins i tot entendre que hi ha hagut un delicte contra la salut pública.


Comentaris

envia el comentari