La quota de les escoles bressol municipals de Reus es pagarà, a partir del curs vinent, en funció de la renda familiar. L'Ajuntament de Reus ha establert nou trams de renda diferents que contemplen, alhora, tres models de servei diferents. Aquest nou model substituirà les beques i subvencions existents fins ara.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
La decisió es portarà a votació al ple ordinari del mes d'abril, que finalment se celebrarà dimarts vinent, cinc de maig. La majoria absoluta amb la qual compta el govern farà que s'aprovi aquest canvi de model tarifari siguin quina sigui la postura de l'oposició. El nou model suposa, segons el regidor d'Educació, Daniel Recasens, «un pas més cap a l'equitat».
De 35 a 375 euros
La quota més baixa que s'estableix per a les escoles bressol municipals és de 35 euros per al servei de cinc hores. En aquest mateix tram inferior, el servei complet, que inclou vuit hores i menjador, suposa 85 euros. El que no s'inclou en cap cas són les sortides, les activitats extraescolars, l'acollida o els àpats esporàdics.
Aquests 85 euros suposen una rebaixa del preu mitjà del 59% segons destaca Recasens. De fet, posa de manifest que el volum principal de famílies no es troba en el tram inferior ni en el tram superior, previst per a rendes d'uns 75.000 euros anuals. En aquest tram superior, la quota de l'escola bressol municipal de vuit hores amb menjador serà de 375 euros.
El gruix de la població correspon als trams intermedis, on els increments de quota que es puguin haver produït no arriben als 16 euros, segons explica el regidor. De fet, 227 famílies es beneficiaran d'una reducció de quota i 210 en tindran un augment que va des d'una quantitat inferior als tres euros fins als 16 per cobrir la majoria de casos, tot i que també n'hi haurà algun que el rebi més important.
Basat en la renda i sense dependre de Serveis Socials
«Es tracta d'un sistema que ajusta el preu a la realitat familiar i que fuig de subvencionar només a qui compleix unes determinades condicions», valora Recasens. Per fer-ho s'han establert nou trams de renda diferents basant-se en l'Índex de Renda de Suficiència de Catalunya i tenint en compte, llavors, el nombre de persones que formen part del nucli familiar.
La quota mínima, afirma Recasens, «dona cobertura a totes les llars amb més baixos ingressos». A aquelles llars que poguessin quedar-ne fora, el programa T'ajudem a créixer, vinculat a Benestar Social, els garanteix la matrícula de l'escola bressol municipal.
El sistema s'ha pensat perquè sigui objectiu i perquè les famílies tinguin accés al servei sense haver de ser usuàries de Serveis Socials ni esperar la resolució d'una subvenció o beca. Des del primer dia quedarà el preu fixat, una mesura que, segons el regidor d'Educació, «és una eina importantíssima per garantir una escolarització igualitària».
En altres municipis on s'ha aplicat un sistema similar s'ha produït un moviment de famílies cap a l'escola bressol privada. Daniel Recasens admet que és «un risc evident», però que el nou model s'ha dissenyat «fixant-nos en la situació de les famílies que tenim actualment».
De fet, posa de relleu que «sabem que el servei d'escoles bressol municipals és excel·lent; tal com hem dit, aquesta tarifació ha buscat un equilibri». La tarifació segons el volum de renda, una mesura que recorda que figurava al Pla d'Acció Municipal, és «un pas cap a una major justícia social que ens satisfà especialment perquè l'encetem en l'àmbit de l'educació i de l'escola bressol municipal».