Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una mestra d'escola amb els seus alumnes

El Govern fa marxa enrere a les escoles i anuncia un nou canvi

Cambray anuncia que els centres que ho vulguin podran continuar aplicant els currículums actuals el curs vinent

Cambray fa marxa enrere. Una marxa enrere, això sí, per a intentar destensar la corda. Els centres que ho vulguin podran continuar aplicant els currículums actuals el curs vinent. Ho ha anunciat el conseller d'Educació, en una compareixença a la seu del Departament, després de no haver pogut inaugurar el Saló de l'Ensenyament per la protesta d'un grup de docents en el segon dia de vaga. 

Ha avançat també que s'han recollit part de les aportacions fetes a l'esborrany del currículum i ha anunciat que la setmana vinent s'explicarà a les direccions com queden. 

Pel que fa a la vaga, ha assegurat que entén en cansament del col·lectiu, però que «en cap cas» pensa dimitir, tal com li demanen els sindicats. Precisament els ha instat a tornar a les meses sectorials.

El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, en roda de premsa el 12 d'octubre del 2021
El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, fa marxa enrere.  | ACN

Els professors, en peu de guerra

Milers de docents s'han manifestat a Barcelona en el primer dels cinc dies de vaga convocats pels sindicats educatius contra la política del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i per reclamar millores. 

La manifestació ha començat als Jardinets de Gràcia i ha finalitzat davant del Departament, a la Via Augusta. L'han convocada USTEC, CCOO, UGT, la Intersindical, Professors de Secundària, CGT i USOC. 

Reclamen arribar al 6% del PIB en inversió educativa, reduir ràtios, estabilitat del personal interí, retirar el nous currículums i el nou calendari escolar i el compromís del conseller sobre el català. Volen també la dimissió de Cambray.

Els sindicats xifren el seguiment en un 70%, mentre que Educació parla d'un 31% a la pública.

Una concentració multitudinària 

La marxa ha reunit 22.000 persones segons la Guàrdia Urbana i fins a 60.000 segons alguns sindicats. La manifestació ha estat multitudinària i entre els seus participants hi havia docents de totes les etapes educatives, alguns acompanyats també dels seus fills. 

A la convocatòria d'aquest dimarts no només hi estaven cridats els centres públics sinó també la concertada, el lleure educatiu i el personal laboral del Departament.

No és només el calendari

Una de les coses que han volgut deixar clar els que es manifestaven és que no sortien al carrer només per l'avançament del calendari escolar. 

Paula Serrano, professora de secundària a l'Institut Sant Joan Despí, ha explicat que els motius «venen de lluny» i els ha situat en una dècada enrere, amb l'inici de les retallades. Ella ha treballat amb els seus alumnes aquest dies el perquè de la vaga i els ha volgut transmetre els seus motius. 

Entre aquests, la manca d'hores d'atenció i la impossibilitat de fer tutories i trobades amb les famílies dins de l'horari marcat. Ella explica que fa ús d'hores personals per poder fer aquesta feina i ha lamentat que el conseller ja compta amb aquesta «voluntarietat». 

Ha afegit que el que està en joc és el futur dels infants i joves però també la salut mental dels docents.