Després de passar la nit al Departament d'Educació per reclamar millores en les condicions laborals dels mestres i professors del sistema públic, els sindicats han aixecat aquest divendres al matí la tancada i registraran al llarg del dia d'avui la convocatòria de vaga del 16 de maig vinent.
Així ho ha explicat el portaveu d'USTEC-STEs, Ramon Font, que ha qualificat de «desastre» la darrera reunió de la mesa sectorial en què l'administració només ha ofert ampliar la plantilla amb 600 dotacions per respondre a l'increment d'escolarització, una situació que, segons Font, es va fer fins i tot amb el 155. Font ha manifestat que «el govern efectiu, efectivament no està fent res» i xifra amb 7.200 els docents que manquen per arribar a la «capacitat de servei» del 2010.
Demanen un pressupost de 93 milions d'euros
Els sis sindicats que convoquen la vaga, (USTEC-STEs, UGT, CCOO i ASPEPC –que són a la mesa- i CGT i lntersindical) es reuniran dimarts al matí amb els grups parlamentaris, i en àmbit del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), amb el president Torra dimarts a la tarda.
En aquestes trobades es demanarà un pressupost de 93 milions d'euros per aquestes 7.000 dotacions de professorat, tot i que reconeixen que la «reivindicació irrenunciable» és la reducció de l'horari lectiu per recuperar la jornada anterior a les retallades, de 18 hores a Secundària i 23 a Primària.
Font ha criticat, en aquest sentit, que el Departament calculi el cost d'aquesta mesura per tot el 2020, amb els 154 milions d'euros, quan per aquest 2019 suposaria una partida de 45 milions d'euros, pels mesos d'entre setembre i desembre. Per l'any vinent, diu Font, els pressupostos han de ser «expansius».
Educació assegura que «hi ha voluntat de negociar»
Per la seva banda, el Departament insisteix que des del curs 2016-2017 s'ha fet una inversió pública en professorat amb més 5.500 docents més al sistema i ho defensa com una «prova evident» de la voluntat de revertir les retallades. En declaracions als mitjans, el director general de Professorat, Ignasi Garcia Plata, ha assegurat que hi ha voluntat de negociar i han mostrat el compromís de continuar amb aquestes mesures. Garcia Plata però, assegura que en un context de pròrroga pressupostària no es pot fer front a la reducció horària.
Per això proposa prioritzar les demandes dels sindicats en funció de la disposició pressupostària del Departament. Per Garcia Plata, aquesta és una proposta «potent» i la contraposa a la posició «intransigent» dels sindicats que condicionen la negociació a la reducció de la jornada lectiva al setembre. Per Garcia Plata si no es canvia aquesta postura, no es podran arribar als acords futurs i assumiran la situació de vaga malgrat la «mà estesa» del Departament.