Taules i cadires en una classe buida d'una escola

Les escoles obriran per als fills de treballadors essencials, en cas de confinament

Les cuines de les escoles també seguirien obertes per dur menjar a alumnes vulnerables, encara que no hi hagi classe

El conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, ha explicat aquest dijous que si es decreta un confinament que restringeix la mobilitat, les escoles catalanes estaran obertes tot el curs perquè hi puguin anar els alumnes que són fills de treballadors de serveis essencials.

En una conferència de premsa amb els consellers Chakir el Homrani i Alba Vergés, ha explicat que també estarà obert el servei de menjador, en cas que hagi de cessar l'activitat lectiva del centre per la quarantena de tots els grups estables, perquè l'alumnat tingui dret al menjar escolar.

Si hi ha confinament amb la mobilitat restringida, l'escola podrà acollir, en la seva funció de «guàrdia i custòdia», els alumnes amb pares que treballen en els serveis essencials, i afectarà bàsicament els d'Infantil i Primària.

En cas que es produeixi una quarantena dels grups, serveis de l'escola com la cuina i el càtering continuaran actius i els familiars que no estiguin en quarantena podran recollir el menjar al centre o, si no és possible, es distribuirà als domicilis.

«Al costat de les famílies més vulnerables»

D'aquesta manera, volen estar «al costat de les famílies més vulnerables». El conseller ha afegit que si s'ha d'actuar de guàrdia i custodiar alumnes amb pares que treballen en els serveis essencials, també s'haurà de designar quin professorat es considera essencial.

Bargalló ha afegit que les quarantenes de grups o els tancaments estan protocol·litzats, i que a partir d'aquest dimecres els centres educatius catalans estan adscrits a un ambulatori i la setmana vinent rebran informació del seu personal de referència.

La consellera Vergés, per la seva banda, ha insistit que l'escola durarà tot el curs i que la ciutadania ha de ser conscient del risc alt de transmissió: «A l'escola hi haurà casos? Probablement. Serà descontrolat? No». Ha remarcat que, tot i que la situació actual és d'estabilitat, no hi pot haver relaxació, ha insistit en la reducció de la interacció social i en el compliment dels aïllaments i ha apostat per una reducció de la incidència per arribar en les millors condicions al 14 de setembre.