Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una persona llegint un diari en una terrassa amb diverses persones caminant per davant

Sanitat prepara canvis en la normativa que regula el tancament de bars i restaurants

Els territoris amb una major incidència de la Covid-19 es veurien més perjudicats, segons l'esborrany del ministeri

El ministeri de Sanitat es reunirà avui amb les comunitats autònomes per establir nous criteris a l'hora de decidir el tancament dels bars i restaurants. La reunió extraordinària de Consell Interterritorial de Salut valorarà l'enduriment de les mesures en aquelles zones de major incidència de la Covid-19 després de Setmana Santa.

Mesures comunes per a tots els territoris en funció de la incidència del virus

Es tracta d'un nou document en el qual es proposen mesures més dures, com podria ser tancar l'interior de bars i restaurants en territoris per sobre dels 150 casos per cada 100.000 habitants. En aquests moments hi ha set comunitats en aquesta situació: Astúries, Catalunya, Ceuta, Madrid, Melilla, Navarra i País Basc. La resta de les comunitats, per ara, no es veurien afectades per aquesta mesura.

Actualment, Espanya té una incidència acumulada de 132,22 casos per cada 100.000 habitants, però Sanitat ha reconegut un canvi de tendència i la incidència podria pujar en els pròxims dies i, previsiblement, després de Setmana Santa. Per tant, l'enduriment de les mesures es podria estendre a altres territoris, en funció de l'evolució epidemiològica.

Si Sanitat i les comunitats autònomes aproven avui el document, les noves mesures afectarien també les terrasses de bars i restaurants. Concretament, en els territoris de fins a 500 casos per cada 100.000 habitants es permetrà admetre clients a les zones exteriors, respectant l'aforament màxim establert. Ara bé, per sobre d'aquesta xifra només es permetrà en servei a domicili.

D'altra banda, quan la incidència acumulada sigui superior als 250 casos per cada 100.000 habitants, es posaran limitacions d'horari en comerços i mercats, mentre que es decretarà el tancament de tots ells quan la incidència superi els 500 casos. Pel que fa a les reunions socials, s'establirà un màxim de 4 persones a les zones d'Espanya amb més de 250 casos per cada 100.000 habitants.

La nova normativa s'aplicaria després de Setmana Santa

Si la Comissió de Salut Pública dona el vistiplau a les restriccions i el Consell Interterritorial les aprova, podrien començar a aplicar-se després de Setmana Santa. Per tant, durant les vacances seguirà en vigor la normativa aprovada pel ministeri i les comunitats en les últimes setmanes. La nova actualització endureix les mesures comunes que han de prendre les comunitats autònomes en funció de dos nivells d'incidència: alt, entre 150 i 250 casos, i molt alt, a partir de 250.

En el cas del nivell alt, s'estableix la suspensió del servei a l'interior dels establiments. El document que segueix en vigor i que es va aprovar el 22 d'octubre de 2020, deixa en mans de les comunitats aquesta decisió. La nova versió del document va ser aprovada per tècnics de Sanitat i comunitats autònomes el passat 3 de març. No obstant això, fins ara no ha estat portada al Consell Interterritorial de Salut, per la qual cosa no va arribar a temps per Nadal ni Setmana Santa.

En el Consell Interterritorial reunit fa poques hores es va descartar l'enduriment de les restriccions la setmana vinent, i tampoc es va abordar aquest document. Després de la reunió, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va anunciar que aquest document s'abordaria avui en una reunió extraordinària amb les comunitats autònomes. Sanitat ha accelerat aquesta reunió a la vista de la situació epidemiològica en què es troba Espanya, amb la incidència cada vegada més disparada i el risc cada vegada més real d'una quarta onada.