Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home, vacunat a Barcelona el 24/03/2021.

Espanya canvia un dels principals criteris amb la vacuna

El Ministeri de Sanitat anuncia un nou canvi en el pla de vacunació

Després d'aconseguir la fita de vacunar el 70% de la població, el Ministeri de Sanitat ha decidit canviar l'estratègia de vacunació. Així ho ha comunicat la ministra, Carolina Darias, al Consell Interterritorial del dimecres. 

A partir d'ara, les comunitats autònomes s'encarregaran de sol·licitar les dosis necessàries per continuar amb la vacunació. Així, el repartiment de vacunes no es durà a terme en funció de la població de cada comunitat sinó a «demanda» de cada govern autonòmic. 

Sanitat ja treballa amb aquest nou procediment, que vol satisfer les autonomies que reclamaven més dosis. Tanmateix, encara no han trobat solució al possible problema d'abastiment que es pugui produir. 

El tercer canvi en el repartiment de vacunes

El nou plantejament del Ministeri de Sanitat ja és el tercer canvi en el repartiment de vacunes. En un primer moment, les dosis eren repartides pel Govern en funció del nombre de persones que pertanyien a l'anomenat «grup diana».

Aquest grup abastia els sanitaris, les persones residents en residències o grans dependents. Més tard, es van establir grups d'edat. Va ser llavors quan, des de l'Executiu, es feia el repartiment segons la quantitat de persones d'aquestes edats que vivien en cada comunitat.

El canvi més significatiu va arribar a l'estiu, quan es van deixar enrere els «grups diana» i es va establir el criteri per població total. Va ser llavors quan es va obrir la vacunació als majors de 12 anys, compaginant-la amb els de 39.

L'excedent de Moderna va permetre al Ministeri de Sanitat compensar aquelles comunitats que havien rebut menys dosis. Tot això atenent la població total de les regions afectades.

Un altre canvi al pla de vacunació

Ara, el balanç de les dosis per la població dependrà de cada govern autonòmic. Segons el balanç establert dels grups que encara no han rebut cap dosi o només una, hauran de sol·licitar-les al govern central. 

A més, hauran de tenir en compte aquelles persones que encara no s'han immunitzat i que necessiten una altra dosi. Al seu torn, la tercera dosi addicional ja s'ha començat a posar a persones amb trasplantaments o en tractament oncològic.

Després d'aquest col·lectiu, es preveu que la tercera dosi es comenci a efectuar aviat. Sobretot en aquelles persones amb patologies prèvies i ancians que visquin en residències.

Davant de tot aquest ventall de grups, el Ministeri de Sanitat vol llançar un missatge de calma. Segons Carolina Darias, cada comunitat té ben identificades aquelles persones immunodeprimides, prop de «100.000».

Una xifra que la Federació d'Associacions Científic Mèdiques d'Espanya ha elevat a 230.000 persones.

Les vacunes continuen arribant

Les vacances van ralentir el pla de vacunació. Com a conseqüència, algunes comunitats van registrar un excedent de dosis. Avui dia, hi ha un total de 7,4 milions de vacunes reservades.

Mentrestant, continuen arribant noves remeses de vacunes de Pfizer i Moderna. El passat dilluns, 6 de setembre, se'n van repartir 2,2 milions.

Amb un total de 68 milions de dosis, Espanya lidera el rànquing europeu de països amb major taxa de vacunació. A diferència d'altres, la població espanyola va acceptar l'enviament de les vacunes i no va costar arribessin.

A més, amb l'esforç professional dels sanitaris, s'ha aconseguit que Espanya arribi a complir l'anhelat 70% de població vacunada. «Les infermeres d'hospitals, els centres de salut i molts voluntaris han doblat torn i ho han fet de meravella, s'hi han deixat la pell».

Amb l'objectiu principal complert, Pedro Sánchez va anunciar que la batalla contra el virus no ha acabat i la següent fita és arribar al 90%. Els experts consideren que encara no hem aconseguit la «immunitat del ramat» i prefereixen no marcar percentatges.

El més important és seguir «vacunant, vacunant i vacunant» fins a arribar al límit màxim, on sigui impossible captar més població.