Després de molts dies intensos de vaga, durant la matinada d'aquest dijous al divendres, el Govern va arribar a un acord amb el Comitè Nacional de Transport per Carretera.
Es tracta d'un acord que sembla que, de moment, ha servit de poc. I és que cal tenir en compte que els convocants d'aquesta gran aturada, la Plataforma per a la Defensa del Sector del Transport, no eren a les negociacions.
És per això que aquest divendres la vaga no s'havia desconvocat. I és que aquest grup exigeix unes mesures més contundents que les pactades.
El president de la plataforma, Manuel Hernández, ha declarat avui mateix: «Els que es van reunir ahir a la nit al Ministeri no representen els camioners, han d'escoltar-los i acordar-ho, estem demanant solucions i no almoina».
Unes paraules a les quals també ha afegit: «Avui és bon dia per començar a parlar i per començar a negociar, sinó ho sento, però això no s'acabarà». I és que, tal com s'ha pogut saber, aquesta tarda hi ha una reunió clau, ara sí, amb els convocants de la vaga.
Reunió aquesta tarda entre el Govern i els vaguistes
Després d'aconseguir un acord, no reconegut per la plataforma de transportistes, la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha acabat convocant una reunió per a aquesta tarda amb ells.
I és que, per a aquesta plataforma, les mesures que s'han pactat no són suficients. Els vaguistes diuen que es tracta de subvencions i no d'ajudes que aportin millores reals i a llarg termini al sector.
«Li demanarem que puguem treballar a uns preus dignes. Ells ens han d'ajudar perquè són els responsables. Aquest acord no serveix, estem demanant viure de la nostra feina. Qualsevol ajuda benvinguda serà, però no volem que ens subvencionin», ha explicat Hernández.
Cal tenir en compte que la principal mesura que s'ha aprovat a l'acord ha sigut rebaixar el preu del carburant. Seran 20 cèntims menys a pagar per litre de carburant pels transportistes.
Tot i que es tracta d'una ajuda, aquesta seria temporal, ja que s'acabaria el 30 de juny, amb possible pròrroga. Així doncs, no és el que demanaven els vaguistes i per això no ho accepten.
Els transportistes demanen canvis reals que ajudin el sector
Cal tenir en compte que, malgrat que la vaga va començar com a resposta immediata a la pujada de preus dels carburants, aquesta no es fa únicament per això. Reclamen moltes més millores per al sector.
És per això que aquesta tarda a les 17:00 hores es farà una nova reunió. Aquesta vegada sí, amb els representants de la plataforma.
«No he tingut mai cap problema a rebre'ls, però el que cal celebrar avui és aquest acord, un acord sense precedents, i això és el que els traslladaré aquesta tarda. Els he reunit a les 17:00 hores per explicar-los el contingut de l'acord», ha explicat la ministra de Transports.
Caldrà veure què passa aquesta tarda. Doncs pot marcar el futur pròxim d'Espanya respecte a la crisi de subministraments que hi ha hagut.
Segueix la vaga i escassegen més productes
Com diem, aquesta tarda serà un moment clau en aquesta crisi de subministraments. I és que, si no s'arribés a un acord amb els vaguistes, aquests seguirien amb les seves manifestacions i la situació empitjoraria cada vegada més a Espanya.
Cal tenir en compte que ja fa gairebé dues setmanes senceres de vaga. Per això, cada vegada falten més productes als supermercats i altres establiments.
De fet, ja és habitual entrar als súpers i trobar alguna prestatgeria buida o mig buida. Hi ha productes molt concrets que no estan arribant a les botigues, uns altres s'acaben ràpid perquè els clients els compren més per la por de quedar-se sense.
Sigui com sigui, el que és clar és que com més dies de vaga passin més problemes hi haurà amb l'abastament. Com diem, hi ha certs productes que ja estan escassejant.
De moment, és cert que la manca de productes no es nota molt, encara que hi ha alguns molt concrets que sí que estan preocupant una mica més.
Els aliments que més falten
Sens dubte, un dels productes que es veu més afectat és la llet. A molts supermercats hi ha prestatgeries buides i els clients tenen cada vegada més complicat aconseguir la varietat que desitgen.
I és que, des del sector lacti, estan tenint greus problemes per poder donar sortida al seu producte de les granges. Per això mateix, algunes empreses làcties ja van assegurar que haurien de parar la producció durant uns dies si la cosa no se solucionava. Va passar, per exemple, amb Danone.
Un altre dels aliments que escasseja és l'oli, tant d'oliva com de gira-sol. Això, potser, sí que és més conseqüència per la guerra d'Ucraïna, ja que és un dels principals productors de l'oli de gira-sol, que pas per l'aturada dels transportistes.
Comencen a faltar també productes bàsics, com és el cas de la pasta, l'arròs, la farina, condiments, els llegums, conserves, etc. Això ha fet que la població entri en pànic i ha causat que la situació empitjori, ja que compra de més per si en un futur no hi hagués.
D'altra banda, una de les coses que també comencen a faltar són els productes frescos, com ara fruites i verdures, especialment aquelles que s'exporten a altres comunitats des d'Andalusia. I és que es tracta d'aliments que cal transportar de forma ràpida. Precisament Andalusia és una de les comunitats més afectades per la vaga.
També, poden començar a faltar, o a escassejar, alguns productes concrets. No se sap quan s'acabarà la situació. Tot depèn de la reunió d'aquesta mateixa tarda entre el Govern i la Plataforma per a la Defensa del Sector del Transport.