Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge símptomes òmicron

Espanya confirma els primers casos d'una nova variant molt contagiosa

El Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries alerta de l'arribada de la variant XE

En un moment en què per fi han desaparegut les mascaretes a interiors, sembla que el coronavirus es reforça. I ho fa amb una nova variant molt més contagiosa que l'òmicron i que podria dificultar la tornada a la normalitat.

Almenys és el que sostenen els experts després de detectar els primers contagis d'aquesta nova variant molt contagiosa anomenada XE al nostre país.

Arriben els primers contagis de la nova variant del coronavirus

Poc ha durat la joia de la retirada de l'obligatorietat de les mascaretes a interiors. Una derogació que ens feia entreveure la fi de la pandèmia i la tornada a l'anhelada normalitat.

Tot i això, el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) avisa sobre un perill imminent. L'última actualització de la situació epidemiològica a Espanya ha comunicat l'arribada d'una nova variant del virus.

Simulació virtual del coronavirus.
La nova variant neix d'òmicron | CatalunyaDiari

Una nova soca molt contagiosa anomenada XE i que ha sorgit després d'una combinació d'òmicron i òmicron silenciosa. Si la variant que va posar en perill tota Espanya amb la sisena onada era de fàcil transmissió, una combinació la converteix en la més infecciosa.

Però no ens alarmem, pel que sembla els casos detectats al nostre país són molt baixos. Tot i això, des del Ministeri de Sanitat alerten que no s'ha d'abaixar la guàrdia. Al Regne Unit, la variant XE creix a un ritme més alt que el de la seva predecessora, per la qual cosa no se'n descarta l'expansió.

Des del CCAES, recalquen que òmicron ha aconseguit desplaçar gairebé completament a Delta, cosa que atorga una mica més de tranquil·litat atesa la seva poca agressivitat. A més, en qüestió de mesos s'ha posicionat com el cep dominant al territori espanyol.

La variant més contagiosa fins ara

La variant XE va ser detectada al Regne Unit a finals del passat mes de gener, segons va explicar l'OMS en un informe de finals de març. Des de llavors, es va classificar aquesta nova soca com la més contagiosa atesa la seva alta proliferació entre la població britànica.

Imatge de diversos sanitaris a l'Hospital Enfermera Isabel Zendal de Madrid el 22 de febrer del 2021.
Asseguren que la variant XE és més contagiosa que òmicron | GTRES

Fins ara no hi havia constància que a Espanya existís la XE, fins ara, quan el CCAES ha alertat sobre els primers contagis. Els experts treballen de valent per estudiar-ne el comportament, però tots coincideixen en el seu alt nivell de propagació.

I és que els primers resultats asseguren que és fins a un 10% més contagiosa que l'òmicron silenciosa. Els estudis que estan fent des de l'OMS mantenen que la XE va derivar d'òmicron, malgrat que encara queda per estudiar-ne les característiques i la transmissió.

Com saber si tinc òmicron o XE?

En aquests dos anys de pandèmia gairebé ens hem tornat uns experts a determinar si tenim coronavirus o una grip. I és que són diversos els símptomes que cal tenir en compte i què diferencia una malaltia de l'altra.

No obstant això, la cosa es complica si intentem determinar si els símptomes que tenim corresponen a una variant o a una altra de la Covid-19. Amb òmicron i delta la diferència més notable era la dificultat per respirar o la falta d'olfacte i gust.

Una dona tossint.
Encara no està clar quins són els símptomes de XE | Canva

Respecte a XE, encara és aviat per establir una taula dels efectes del contagi al nostre organisme. Els científics observen que, de moment, no presenta una simptomatologia diferent de la seva predecessora. És a dir, això és tos, febre, mucositat, cansament i mal de cap.

«No hi ha proves suficients per treure conclusions sobre les propietats de XE», expliquen. Tot i això, des del Regne Unit rebaixen la importància i apel·len a la tranquil·litat, esperant que les mutacions «s'extingeixin amb relativa rapidesa».