IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Espanya es queda sola en el desconfinament per fases i sense dates

La resta de la majoria de països d'Europa ja han posat data a la normalitat

Pedro Sánchez en roda de premsa
Pedro Sánchez evita donar dates concretes per l'entrada a cada una de les fases de desescalada | EFE

El full de ruta per a la desescalada ja està preparat. El president del govern espanyolPedro Sánchez, va anunciar ahir en roda de premsa les 4 fases d'un pla que ens permetrà avançar cap a «la nova realitat».

▶ INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del CatalunyaDiari on comentem entre tots les notícies de Catalunya! Us informareu, podreu comentar l'actualitat i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

A diferència d'altres països europeus, el govern de Sánchez no ha volgut establir espais temporals específics per a cada fase. Les dates queden en l'aire i les fixa d'acord amb objectius epidemiològics, el que genera molta por en els empresaris que encara no tenen clar quan podran obrir els seus negocis.

L'únic país d'Europa sense dates clares

Pedro Sánchez ha evitat donar dates concretes per a cada fase, sent Espanya l'únic dels principals països de la Unió Europea que no té dates clares per a la seva desescalada i reactivació econòmica.

El model proposat pel govern preveu quatre fases que pretenen abastar un total de vuit setmanes, comptant amb una separació d'aproximadament 15 dies entre la posada en marxa de cada fase.

No obstant això, tal com es va anunciar des d'un principi, la desescalada serà asimètrica en funció de les províncies, de manera que seran aquestes entitats administratives les responsables de sol·licitar l'entrada en cada fase segons l'evolució de la pandèmia al seu territori.

Desescalada asimètrica per províncies

Espanya també és l'únic dels països europeus més propers que abordarà la desescalada en funció de l'evolució en cada província. 

Els governs de França i Itàlia han establert un pla de reactivació econòmica homogeni a tot el país, mentre que el pla de mobilitat l'han limitat a l'àmbit regional i no provincial com és el cas d'Espanya.

A més, tant el francès Emmanuel Macron com l'italià Giuseppe Conte han desglossat de manera detallada un pla amb dates fixes que s'activaran de manera automàtica. 

A Espanya, per la seva banda, només s'ha establert que a partir de l'11 de maig les províncies podran sol·licitar entrar a la fase 1 de la desescalada si compleixen determinats indicadors i criteris que l'Executiu encara no ha concretat.

Una altra excepció respecte a altres països europeus és la de perllongar l'estat d'alarma fins al mes de juny, és a dir, fins al final de la desescalada. El nostre país veí, Portugal, ja va anunciar dimarts que deixarà l'estat d'emergència el pròxim dos de maig.

D'aquesta manera, es podria donar el cas que les diverses províncies espanyoles estiguin en fases diferents de la desescalada, i potser fins i tot en més d'un grau. És a dir, províncies menys afectades com ara Huelva, on només hi ha 420 casos diagnosticats, podrien arribar a estar en fase 3 al mateix temps que d'altres com ara Madrid o Barcelona, les més afectades en nombre de positius, estiguessin encara en la fase 1. 


Comentaris

envia el comentari