Espanya és l'estat de la Unió Europea on ha augmentat més la incidència de contagis aquesta última setmana. Segons les últimes dades del Centre Europeu per la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), els casos de covid-19 per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies han pujat a Espanya més d'un 60% aquesta setmana respecte a l'anterior. En el cas de Catalunya l'augment és del 45%.
Només Portugal, Bèlgica, França, Irlanda i Malta registren un creixement dels contagis, però molt menor que el de l'estat espanyol. A la resta de països europeus milloren lleugerament les infeccions pels forts confinaments.
Els països amb la pitjor incidència de contagis per la covid-19 a la Unió Europea són Irlanda (1.444), República Txeca (1.362), Portugal (1.215), Eslovènia (1.132) i Espanya (804). Per contra, Islàndia i Finlàndia tenen la menor incidència amb menys de 65 casos per cada 100.000 habitants.
Molts països europeus han aplicat noves mesures
Davant la tercera onada de la pandèmia, la majoria de països europeus han reconsiderat les mesures existents fins ara. França ha avançat el toc de queda, Alemanya ha allargat el confinament i ha implantat l'ús obligat de mascaretes tipus FPP2 al transport públic i els comerços, Portugal ha tornat al confinament i Itàlia, Bèlgica i Holanda han prolongat les restriccions.
A Espanya la majoria de comunitats autònomes estan ampliant restriccions, però hi ha un conflicte obert per l'avançament del toc de queda. Diverses comunitats autònomes, entre elles Catalunya, han reclamat al govern espanyol poder impulsar aquesta mesura, però l'executiu de Pedro Sánchez fins ara s'hi ha negat. A Catalunya les restriccions s'han prolongat dues setmanes més, fins a almenys el dia 7 de febrer.
L'extensió de les mesures inclou el confinament municipal, el toc de queda de les 22h fins a les 6h del matí, el tancament dels centres comercials i els establiments de més de 400 metres quadrats, i abaixar la persiana dels comerços no essencials els caps de setmana, entre d'altres.
França ha endurit el toc de queda
Des del 16 de gener, França ha endurit el toc de queda arreu del país. Si bé abans els comerços havien de tancar a les 20h del vespre, ara ho han de fer a partir de les 18h. A les 6 del matí, l'activitat es pot reprendre. Els bars, restaurants, teatres, cinemes i estacions d'esquí estan tancades, mentre que les escoles poden obrir.
L'Alt Consell de Salut Pública que assessora el govern francès ha desaconsellat l'ús de mascaretes de tela no homologades i recomana que s'utilitzin dispositius que filtrin almenys un 90% de les partícules en suspensió.
A qualsevol persona que vulgui entrar al país des de fora de la Unió Europea per via aèria se li requereix una prova negativa de covid-19 feta almenys 72 hores abans del viatge, i una quarantena de set dies.
Alemanya allarga el confinament
Malgrat que Alemanya no ha registrat un gran increment dels casos resultant de les vacances de Nadal, el govern ha allargat el confinament fins al 14 de febrer, inicialment previst fins al 2 de gener. El tancament afecta la gastronomia, l'oci, la cultura, l'esport i comerços. Les escoles estan tancades, i només s'ofereix atenció d'urgència.
A banda del confinament, les mascaretes són obligatòries, i han de ser quirúrgiques o FFP2 en el transport públic o els comerços. A Baviera s'ha anat un pas més enllà i s'ha implementat l'ús obligatori de mascaretes FFP2 en aquests espais, en considerar que són les més efectives per aturar la propagació del virus.
Continua l'obligatorietat de treballar des de casa, excepte en casos on hi hagi motius per no fer-ho i es respectin les normes de seguretat i protecció com la distància mínima o l'ús de mascaretes.
La situació actual d'Itàlia
El toc de queda a Itàlia es manté des de les 22h i fins a les 5h del matí i el moviment entre regions continua prohibit fins al 15 de febrer. Les zones del país amb el risc més alt només tenen oberts els comerços essencials, mentre que tota la resta roman tancat.
Tot i això, les escoles estan obertes i també els instituts, que havien impartit les classes de forma remota des de l'octubre. Els estudiants de secundària han tornat a les classes normals amb un extra de protecció: les classes estan dividides en grups més petits i no es pot omplir l'aula sencera.
Les mascaretes són obligatòries arreu del país en els llocs públics, tant interiors com exteriors.
Portugal ha aplicat un nou confinament
Des del 15 de gener, Portugal ha entrat de nou en confinament per l'alt nivell de contagis. S'espera que duri només un mes, però es revisaran les mesures en dues setmanes. El treball remot és obligat, tot i que les escoles estan obertes. No ho estan els cafès i restaurants, que es limiten a vendre per emportar, ni tampoc els comerços no essencials.
Bèlgica allarga les mesures imposades
El govern belga ha allargat les mesures imposades a l'octubre fins a l'1 de març. El toc de queda es manté des de les 22h de la nit i fins a les 5h del matí a Flandes, i fins a les 6h del matí a Brussel·les i Valònia. Els bars i restaurants continuen tancats i només amb serveis per emportar. Des de mitjans de desembre, les botigues estan obertes i la compra ha de ser individual i de màxim 30 minuts.
L'ús de mascaretes és obligat en els espais públics i només es poden reunir fins a quatre persones en espais exteriors. Per entrar a Bèlgica des d'un país de zona vermella es requereix un test PCR negatiu i una quarantena de fins a 10 dies, amb possibilitat de trencar-la el dia 7 amb un altre test negatiu.
Països Baixos manté les escoles tancades
El confinament als Països Baixos s'ha allargat fins a almenys el 9 de febrer per frenar l'expansió de la covid-19. Les escoles de primària i secundària estan tancades excepte en període d'exàmens. També ho estan els comerços no essencials, i els centres d'oci com teatres o museus, o els gimnasos i piscines. Només els supermercats, els bancs i les farmàcies es mantenen obertes. El teletreball està recomanat sempre que es pugui.
Les fronteres segueixen obertes, però és obligatori un test amb resultat negatiu i una quarantena de 10 dies pels qui vulguin entrar al país. El govern desaconsella reservar cap viatge fins a almenys el 31 de març.
Dinamarca també allarga el confinament
El confinament imposat el desembre s'ha estès fins al 7 de febrer. Les restriccions inclouen el tancament de les escoles, universitats i comerços no essencials. Només els supermercats i les farmàcies estan obertes. El teletreball és obligat en cas que es pugui i un màxim de cinc persones poden reunir-se en espais públics, on també és obligatori l'ús de la mascareta.