Espanya fa fora a la meitat dels sanitaris que han lluitat contra el coronavirus

La Central Sindical Independent i de Funcionaris ha denunciat que, durant maig i juny, s'han perdut un total de 18.067 llocs de treball al sector sanitari

Tres sanitaris espanyols treballant en un hospital
Segons els càlculs realitzats pel CSIF Espanya ha afrontat l'actual pandèmia amb un dèficit de 51.800 treballadors | CatalunyaDiari

La sanitat espanyola torna a ser el centre de la polèmica després de l'acomiadament de la meitat dels treballadors contractats per afrontar la crisi del coronavirus.

Així ho ha denunciat la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), que apunta que durant maig i juny s'han perdut un total de 18.067 llocs de treball al sector sanitari. Una xifra que suposaria una mica més de la meitat de les 34.995 contractacions que es van realitzar en plena pandèmia. Les dades aportades per CSIF provenen d'una anàlisi realitzada pel sindicat a partir de les dades de l'atur conegudes aquest passat dijous.

Sol·liciten el reforç i l'estabilitat del sector sanitari

Tot i que ara la situació està més controlada i el col·lapse sanitari està lluny de produir-se, la sanitat espanyola continua requerint un reforç de personal per afrontar els rebrots i augmentar la capacitat de diagnòstic. Segons el CSIF, el nostre sistema sanitari necessita 25.000 professionals per reforçar l'Atenció Primària i els serveis d'Urgències per evitar repunts de casos de coronavirus.

El sindicat ha traslladat les seves propostes a la Comissió de Reconstrucció del Congrés dels Diputats, i confia «en què els partits arribin a un pacte que permeti reforçar de manera estructural les plantilles i reduir els nivells de precarietat que afecten la sanitat».

Dues noves víctimes mortals a Catalunya

Les funeràries han reportat dues noves morts per Covid-19 a Catalunya en les últimes hores, segons l'últim balanç de Salut. Això situa la xifra global de víctimes en 12.586. A banda, s'han detectat 400 nous casos positius testats (124 més que en l'últim balanç) i la xifra total puja a 72.860. A la regió de Lleida, amb diversos brots, sumen 155 nous casos i arriben als 3.706.

D'entre les víctimes, 6.869 persones han mort en hospital o centre sociosanitari (tres més), 4.098 en una residència (les mateixes) i 796 al domicili (les mateixes), mentre que les no classificades per falta d'informació són 823 (una menys). Fins ara hi ha hagut 4.157 persones ingressades greus, igual que en les últimes 24 hores, i actualment n'hi ha 44, dues menys

De fet, una de les principals preocupacions del sindicat és la precarietat del sector. Les seves dades indiquen que a hores d'ara la sanitat espanyola té uns nivells de temporalitat del 44%, una xifra que posa de manifest les debilitats del sistema de salut. Amb unes plantilles temporals i així de precàries, el país mai podrà estar preparat per afrontar una nova crisi com la del coronavirus. Segons els càlculs realitzats pel CSIF Espanya ha afrontat l'actual pandèmia amb un dèficit de 51.800 treballadors.


Comentaris

envia el comentari