Aquest dilluns, molts territoris d'Espanya demanaran entrar a la fase 3, excepte Barcelona, Lleida i la Comunitat de Madrid. Després, el 21 de juny, Espanya entrarà en l'anomenada 'nova normalitat' i deixarà d'estar en Estat d'Alarma oficialment.
Ara bé, això no significarà que hem vençut el virus, ja que fins que no hi hagi una vacuna perfectament provada i testada no es tornarà al que estàvem acostumats. És per això que fins llavors haurem d'anar amb molt de compte, ja que els experts donen per fet que durant aquest estiu hi haurà rebrots de coronavirus, però entenen que seran controlables.
És molt probable que el més dur vingui a la tardor, quan els experts també preveuen que hi pot haver una segona onada de contagis que poden coincidir amb la grip.
Campanya de vacunació de la grip abans
En aquests moments, en clau de futur, la idea és protegir els sanitaris, el servei més afectat físicament i psicològicament a causa de la pandèmia. És per això que la màxima prioritat és que els serveis sanitaris puguin obtenir el màxim nombre de vacunes contra la grip com més aviat millor.
Així, Salvador Illa ha demanat a les comunitats autònomes que la campanya contra la gripcomenci abans, si pot ser la primera setmana d'octubre -l'any anterior va començar el 28 d'octubre-. Segons fonts ministerials, Sanitat s'ha compromès a adquirir quatre milions de vacunes per donar suport als serveis sanitaris comunitaris si fes falta.
«L'objectiu és protegir les persones més vulnerables a la grip, disminuint el màxim possible la seva incidència en aquests grups, i anar contribuint a reduir l'impacte sobre la pressió assistencial» indiquen des de salut pública. Això ve refundat per «la incertesa al voltant del comportament que pugui presentar el SARS-CoV-2».
Com a persones vulnerables, la campanya es vol enfocar de forma prioritària a majors de 65 anys, així com a aquells ciutadans amb condicions especials de risc. El volum de contagis de grip i Covid-19 creixent de forma paral·lela poden ser molt perillosos, ja que el coronavirus podria afectar de manera molt més agressiva a pacients vulnerables amb grip.
El gran repte que volen aconseguir és que per la temporada 2020-21 es pugui assolir la vacunació del 75% de majors de 65 anys i del personal sanitari i sociosanitari. També tenen com a objectiu que el 60% de les embarassades i persones amb condicions de risc puguin rebre la vacuna de la grip.
Els objectius no són fàcils. Malgrat estar plantejats per l'Organització Mundial de la Salut i per la Comissió Europea, des de la salut pública s'admet que en anys anteriors el percentatge de vacunació de la gripha baixat en el personal sanitari i en persones grans.
Vacunació recomanada als treballadors més exposats
Les autoritats sanitàries volen establir estratègies amb les quals es pugui realitzar el mesurament de cobertures en grups d'alt risc per situacions clíniques especials. A més, s'haurà de reforçar el compromís de les organitzacions i sindicats de personal sanitari, societats científiques i col·legis professionals amb la vacunació anual de la grip perquè es traslladi als seus integrants la recomanació d'aquesta vacuna, segons apunta 'La Vanguardia'.
La vacunació serà recomanada a tot aquell treballador que estigui en contacte per la seva tasca amb la salut, ja sigui en hospitals públics com en centres geriàtrics privats. A més, també serà recomanada a tots els «menors a partir de sis mesos» i a totes aquelles persones d'alt risc, com assenyala la Comissió de Salut Pública.
Un altre dels sectors als quals se li instarà ser vacunat és el de serveis públics essencials, com agents de policia, bombers o membres de Protecció Civil. També s'inclou a les persones que treballen en serveis d'emergències sanitàries, recintes penitenciaris i centres d'internament. A més, les persones que treballen exposades de manera directa a animals destinats a l'explotació també hauran de ser vacunats, així com el personal que treballi amb aus silvestres.
Des de Sanitat han manifestat el següent: «La finalitat és reduir l'oportunitat d'una infecció del virus humà, aviar o porcí, disminuint la possibilitat de recombinació o intercanvi genètic entre els dos virus».