El president del govern espanyol, Pedro Sánchez

Espanya obre la frontera d'Andorra aquest divendres

Els ciutadans que viuen en aquesta regió sanitària no podran anar al Principat fins que s'aixequi l'estat d'alarma | També es permet als residents del país desplaçar-se a l'Alt Pirineu i Aran

El govern espanyol ha decidit obrir la frontera amb Andorra a partir d'aquest divendres, permetent els desplaçaments des de l'interior d'aquest país i cap la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, que des d'aquest dilluns es troba en la fase 3 de la desescalada. 

D'aquesta manera, els residents del Principat  tindran «els mateixos drets» de mobilitat que els ciutadans de l'àmbit territorial pirinenc, segons ha confirmat l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Àngel Ros. Una vegada estiguin en territori espanyol, hauran de respectar les mesures previstes per a la fase 3 del procés de desescalada, en què es troba la regió sanitària pirinenca.

Tot i això, les persones que viuen a l'Alt Pirineu i Aran no podran anar al Principat fins que s'aixequi l'estat d'alarma, el pròxim 21 de juny. La decisió arriba després que, aquest dimecres, l'Estat espanyol decidís que els residents a Gibraltar  ja podien desplaçar-se a Andalusia.

Els residents a Gibraltar ja poden moure's per tota Andalusia

El govern de Gibraltar va anunciar aquest dimecres que, després d'un contacte entre el seu ministre principal, Fabian Picardo, i el ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, els residents en territori gibraltareny podran creuar el reixat i entrar en territori espanyol.

En un comunicat, el govern de Picardo ha assenyalat que, una vegada estiguin a Espanya, aquests ciutadans «hauran de complir els  requisits de la fase 3 del procés de desescalada», és a dir, que podran moure's per tota la comunitat autònoma d'Andalusia.

Per a creuar el reixat serà necessari posseir un document d'identitat gibraltareny o una targeta de residència, que demostri que el titular resideix a Gibraltar. Aquesta mesura assegurarà que només creuin a territori espanyol aquells que viuen al penyal i no, per exemple, residents al Regne Unit, ja que s'ha de tenir en compte que continua havent-hi vols entre les illes britàniques i Gibraltar.