Multitut irreconeixible al carrer

La mala notícia que acaba de rebre Espanya: Perdrà la meitat de població en pocs anys

Així ho assegura un informe que també diu que el país perdrà diversos llocs en la llista de potències mundials

Espanya  podria perdre  la meitat de la seva població en menys de 100 anys. Així ho indica un estudi elaborat per l'Institut de Mètriques i Avaluacions de Salut (IHME) de la Universitat de Washington, als Estats Units, que fa projeccions sobre economia, població, mortalitat, fertilitat  i migració  en 195 països. 

L'informe s'ha publicat aquest dimecres, 15 de juliol, a la prestigiosa revista 'The Lancet', i assegura que el planeta arribarà al seu pic de població humana cap a finals de segle, amb uns 9.700 milions d'habitants, més de dos mil milions més que els que hi ha ara mateix. 

Però, tot i l'augment de població en tot el planeta, 23 països veuran reduïda la seva població fins a la meitat, com ara Espanya, però també altres com Itàlia, el Japó  i Tailàndia

La majoria de països analitzats, 183 del total de 195, no podran mantenir les seves poblacions per les baixes taxes de fertilitat, i dependran majoritàriament de la immigració  per poder mantenir la força laboral dels seus territoris.

Els països perdran població treballadora i empitjorarà la seva economia

Així, a conseqüència de la baixada de població, i per tant, de la mà d'obra i de la productivitat  del país, molts d'aquests països també perdran força i pes en l'economia mundial. Per exemple, Espanya passaria del 13 al 28 en el llistat de les majors potències econòmiques mundials, mentre que Itàlia cauria de la posició 9 fins a la 25. 

També països que actualment són els que més creixen, com la Xina i l'Índia, perdran població laboral a finals de segle, i això farà que també perdin potència econòmica. Segons aquest informe, la Xina  aconseguirà convertir-se en la primera potència econòmica mundial l'any 2035, però perdria aquesta posició de nou l'any 2098 a causa de la pèrdua de població en edat laboral, i els Estats Units tornarien a ocupar la primera plaça si mantenen polítiques liberals d'immigració. 

En canvi,  l'Índia seria l'únic país asiàtic que podria mantenir la seva força malgrat que també perdria població treballadora a finals de segle, quan ocuparia la tercera posició en el llistat de potències econòmiques mundials. 

Al continent europeu, la crisi poblacional afectaria en menor mesura a països com França, Alemanya  i el Regne Unit,  que aconseguirien mantenir-se entre les deu primeres potències econòmiques. I a l'Àfrica, alguns països podrien començar a emergir com a potències amb pes en matèria geopolítica mundial, sent Nigèria  el país clau. 

La immigració, l'única eina per als països que perdran població

Si els països volen mantenir, a llarg termini, la seva capacitat econòmica, han d'aconseguir complementar els seus ingressos amb altes taxes de fertilitat. D'altra manera, les potències hauran de canviar les seves polítiques d'immigració  i acollir més immigrants d'altres països que permetin mantenir la força laboral i la productivitat del país.