Un hombre, vacunado en Barcelona (24/03/2021).

Espanya posa data al gran canvi en les restriccions per la Covid-19

Espanya preveu assolir la immunitat de grup en poc temps si la vacunació segueix a bon ritme

L'Estat espanyol ha anunciat la data aproximada en què s'assolirà la immunitat de ramat i les noves restriccions que s'hauran de respectar des de llavors. El ritme de vacunació és més àgil que a diversos països europeus, però tot i això, no és tan ràpid com s'havia pensat. L'objectiu del 70% de la població vacunada, que fixaria el mínim per considerar la immunitat de grup, s'havia fixat per al dia 18 d'agost, però es preveu que s'aconsegueixi aquests finals del mes.

Així doncs, la immunitat de grup serà una realitat en poc temps. Per aconseguir que el dia 30 d'agost s'assoleixi, s'hauria de mantenir el ritme d'unes 200.000 injeccions diàries. En total més de 30 milions d'espanyols ja disposen en els seus organismes de la pauta completa de les diferents vacunes. Això significa que el 68,4% de la població que havia de rebre la vacuna ja n'ha rebut tota la pauta.

Tres milions més de persones vacunades per assolir la immunitat de grup 

Per assolir l'objectiu és necessari que més de mig milió de persones rebin la puta completa, que s'haurien d'inocular entre avui i demà per començar el mes de setembre amb el 70% de la població vacunada. Aquesta situació s'està convertint en una batalla contra rellotge, ja que aquesta última onada ha deixat més d'un milió de contagis i prop de 3.300 morts. Per evitar que això es repeteixi i es produeixi una sisena onada, les autoritats estan mirant d'incentivar la vacunació. 

Tenint en compte la velocitat i el ritme amb què s'administren les dosis, el Govern de Pedro Sánchez ha fixat una data orientativa. Aquesta se situa entre finals del mes de setembre i principis d'octubre. Així mateix, l'executiu ha afirmat que per arribar a aquesta xifra caldria administrar la vacuna a més de set milions d'espanyols i no baixar el ritme. Aconsellen que per assolir la immunitat es necessitaria un mes i mig i gairebé 10 milions de persones vacunades.

Els experts recomanen que s'assoleixi el 85%

Aquesta informació està emparada pels professionals i experts que han assegurat que el percentatge actual no és suficient per combatre les variants. De fet, han estimat que es necessita aproximadament uns 40 dies més per arribar al 85%. Espanya està aconseguint els objectius d'una manera satisfactòria tot i la temporada estival, que ha alentit la vacunació. Així i tot, moltes comunitats estan buscant noves fórmules per accelerar el procés.

Des que la pandèmia de la Covid va començar el món, Espanya sempre ha intentat implantar mesures de seguretat per frenar el seu avenç. Moltes d'aquestes han estat qüestionades per qui no les considerava efectives. Altres detractors afirmaven que es tractava d'un abús de poder per coartar la llibertat o que les mesures responien a interessos polítics.

Han estat molts els qui, per un motiu o altre, no les han respectat, fet que ha facilitat que cada poc temps es produeixi un augment de casos i es generin més ones. Actualment estem travessant la cinquena, però s'espera que n'hi hagi més si el ritme de vacunació no augmenta la seva velocitat. Com més aviat es produeixi aquest fet abans es podrà tornar a la normalitat i fer moltes coses que no s'han pogut fer durant aquest període de temps. Així i tot, hem de seguir amb la precaució i la cautela perquè no se'n vagi en orris tot el que s'ha aconseguit.