Aquesta darrera onada de coronavirus a Espanya ha deixat una gran quantitat de contagis, més que en qualsevol altra. Tot i això, ha quedat clar que ha estat molt diferent de les anteriors.
Tot i que els casos s'han disparat, les conseqüències no semblen haver estat tan greus. A causa de la vacunació i dels símptomes més lleus que produeix Òmicron, no hi ha hagut tants morts ni pacients greus com podria haver-hi en altres onades.
Això, sumat al fet que a poc a poc la sisena onada comença a remetre i els contagis i la incidència van baixant, fa que Espanya se situï ja en un escenari més positiu. Queda clar en mirar les restriccions que ara mateix tenen les comunitats, pràcticament cap.
I és que el país ja es dirigeix cap a una eliminació total de les restriccions per la covid. Aquesta setmana diverses comunitats han anat eliminant les poques mesures que quedaven i ara se'n mantenen només unes quantes, i ni tan sols totes a tot el territori. Les mesures que encara romanen vigents són:
- Mascareta obligatòria en espais tancats a tot Espanya.
- Presentar el certificat covid per entrar a certs espais: Només es manté a les comunitats de Galícia, La Rioja, Comunitat Valenciana i Aragó.
- Quarantenes obligatòries en cas de ser positiu de covid, a tot Espanya.
- Aforaments màxims en esdeveniments esportius a tot el territori.
En el cas dels aforaments en esdeveniments esportius, ja hi ha data per eliminar-los. A partir del pròxim 4 de març hi podrà haver un cent per cent de l'aforament, es tracta d'una mesura que ja han acordat les comunitats al costat del Ministeri de Sanitat.
També sembla que el passaport covid i les mascaretes tenen els dies comptats. El que més incertesa crea, de moment, són les quarantenes, que podria ser la mesura que s'allargui més temps.
Eliminació total del passaport covid a finals de febrer
La gran majoria de comunitats van deixar de banda l'obligatorietat de sol·licitar el passaport covid durant les darreres setmanes, fins i tot mesos. Avui dia, les úniques comunitats que mantenen aquesta obligació són Galícia, La Rioja, Aragó i el País Valencià.
A més, només ho fan en cas d'haver d'accedir a determinats espais. Per exemple, residències de gent gran, centres de persones amb discapacitat o en les visites de familiars a persones ingressades a hospitals.
La previsió és que aquesta mesura s'acabi ben aviat. Es preveu que cap d'aquestes comunitats continuï mantenint el certificat covid més enllà del febrer. És a dir, en dues setmanes aquest desapareixeria ja de tot Espanya.
I les mascaretes, fins quan?
Com diem, conjuntament amb les quarantenes, la mascareta és l'última mesura que encara és vigent a tot Espanya i que no té data de retirada. Però sí que és cert que a poc a poc s'estan fent avenços cap a la seva eliminació completa.
Val a dir, malgrat això, que la retirada total de l'obligatorietat de dur mascareta en interiors encara queda una mica lluny. I és que, segons les darreres dades que s'han donat, ja s'ha pogut establir un calendari aproximat de com avançarà la mesura.
De moment, és obligatori portar mascareta a Espanya a tots aquells llocs que siguin tancats, fins i tot en alguns grans esdeveniments a l'aire lliure. El primer lloc on es planteja retirar aquesta obligació és a les escoles.
La comunitat de pediatria ja ha marcat un calendari per a la retirada de les mascaretes als centres educatius. Si se segueixen les dates proposades, a partir del dia 28 de febrer es començarien a treure les mascaretes a primària i a secundària.
De manera progressiva, setmana a setmana, aquesta retirada de les mascaretes aniria avançant per tots els cursos fins a arribar a batxillerat. La data prevista per a la seva retirada en aquest curs és a partir del 9 de maig.
Cal esmentar que això és una proposta i no una mesura aprovada per la qual cosa, finalment, podria no succeir així. No obstant això, en cas que fos d'aquesta manera, les escoles serien el primer lloc on la mascareta deixaria de ser obligatòria en interiors.
Podria ser un estiu totalment lliure de restriccions
Després de l'eliminació de la mascareta a les escoles, es preveu que la mesura arribi a altres àmbits. Així doncs, Espanya podria decretar l'eliminació total de l'obligatorietat de la mascareta just abans de l'estiu, el mateix mes de maig o al juny.
Això sí, cal tenir en compte que encara es podria mantenir en situacions molt concretes com als entorns sanitaris o similars.
Tot i aquestes dades, com ha passat durant tota la pandèmia, cal tenir en compte que al final tot depèn de l'evolució de les dades de la covid. Aquestes dates podrien produir-se en un escenari favorable com el que sembla que es presenta en els pròxims mesos.
En cas que les dades tornessin a empitjorar de manera inesperada, tot podria tornar a canviar de nou.