Un camarero sirviendo en una terraza de un bar

Espanya podria quedar-se sense estoc d'alcohol pròximament

La manca de diverses matèries primeres pot posar en perill la recuperació econòmica d'Espanya després de la crisi del coronavirus

Després d'una evolució positiva dels indicadors epidemiològics durant aquestes darreres setmanes, els efectes econòmics de la pandèmia es comencen a notar. Factors com el Brèxit i la crisi mundial del transport podrien afectar de ple al nostre país pròximament amb el desproveïment de diferents productes.

Un dels sectors que ja s'han vist afectats des de fa uns mesos és el tecnològic. La manca de microxips està aturant la producció d'automòbils, arribant a aturar fàbriques del tot. A més, a causa del dèficit de targetes gràfiques, la producció d'altres dispositius com ara ordinadors, telèfons i consoles, també s'està ralentint.

Mà manipulant microxip
El sector de la tecnologia també està aturat | GTRES
 

Tot i això, aquest no és l'únic àmbit que patirà els danys col·laterals de la pandèmia. Després de més d'un any completament tancats, l'oci nocturn pot patir una altra forta garrotada en els pròxims mesos amb l'escassetat de provisió de les begudes alcohòliques. Si els manca una de les fonts principals d'ingressos, poc podran gaudir de la recent ampliació d'aforament i reobertura de l'oci nocturn.

El possible desproveïment ha estat confirmat pel director executiu de la patronal Espirituosos d'Espanya (FEBE), Bosco Torremocha, al mitjà '20 minutos'. Els factors que induiran la manca d'alcohol a Espanya són l'augment dels costos de transport marítim i de matèries primeres. Amb tot, hi ha un embús quilomètric a les duanes. 

Ron, whisky, vodka i ginebra són els tipus de begudes alcohòliques que podrien faltar en un futur no gaire llunyà al nostre país. El motiu principal és perquè es produeixen en major part fora de la Unió Europea. Tanmateix, Espanya tindria assegurat el subministrament de productes com el vi i la cervesa, gràcies al fet que es produeixen majoritàriament dins del país.

A banda de la possible manca d'estoc d'aquests productes, el consegüent augment de preu que podrien patir a causa de la llei d'oferta i demanda també és important.

Diverses ampolles d'alcohol
Espanya es podria quedar sense estoc de begudes alcohòliques | Pixabay
 

No només es preveu manca d'estoc de begudes alcohòliques

Aquesta crisi d'oferta al mercat no només afectarà els sectors ja esmentats. En els mesos vinents, també podrien faltar matèries primeres com la fusta, l'acer o l'alumini.

Com a conseqüència, la producció d'alguns productes com ara les joguines també es veurà afectada. Aquest sector ja ha donat veu d'alarma davant de l'escassetat de productes i pujades de preus per a la propera campanya de Nadal.

Uns factors que, sumats l'augment disbarat continu del cost de l'energia, poden posar en perill la recuperació econòmica després de la crisi del coronavirus.

El vídeo del dia: