Màxima alerta a l'illa de La Palma després de les últimes valoracions dels experts sobre l'erupció del Cumbre Vieja. David Calvo, portaveu d'Involcán, ahir va alertar que es donarien dades rècord de registres de diòxid de sofre al volcà. I és que probablement se superaran les 30.000 tones.
Per tant, aquest nivell del compost esmentat fa ser molt pessimistes als experts que treballen a l'illa. Així les coses, el que han revelat sobre el volcà és que no té pinta que l'erupció «afluixi» els pròxims dies.
I és que David Calvo s'ha mostrat intranquil per l'elevat nombre d'esfondraments generats per l'alta sismicitat. Sobretot parlen del risc que això suposa i que també fa que s'hagi de limitar el nombre d'accessos per terra a la zona del volcà.
Rècord d'emissions de diòxid de sofre al volcà de La Palma
El cas és que tant el nivell de diòxid de sofre com els sismes ajuden els experts a dilucidar què passarà els propers dies. Així, poden saber d'una manera aproximada si l'activitat volcànica al Cumbre Vieja s'allargarà durant gaire temps.
Actualment, el Cumbre Vieja està emetent uns nivells de diòxid de sofre que sorprenen els entesos en la matèria. Fins a 30.000 tones d'aquest component gasós han sortit a la superfície, quan el normal és entre 50 i 100 tones al dia.
El diòxid de sofre és un gas a alta pressió, tòxic i corrosiu. Per aquest motiu, està regulat a la normativa, tal com explica el Ministeri per a la Transició Ecològica, pel seu potencial efecte sobre la salut de les persones i els ecosistemes.
Per si no n'hi hagués prou, el diòxid de sofre pot tenir conseqüències per a la salut encara que s'estigui a grans distàncies del centre emissor. Si parlem dels problemes que poden afectar el cos humà, hi ha la irritació i inflamació del sistema respiratori o afeccions i insuficiències pulmonars. A més, pot provocar alteració del metabolisme de les proteïnes, mal de cap o fins i tot ansietat.
Preocupen les colades més líquides
Pel que fa a les colades, el portaveu d'Involcán ha afirmat que diumenge passat la lava sortia del con «líquida, com l'aigua». Així, ha assegurat que capgiraran tota l'illa per a veure el més a prop possible la colada nova i més alarmant. Parlem de la del sud, que pot afectar zones de l'illa com Las Manchas i Corazoncillo.
Alarma per l'esfondrament del con secundari del volcà
Els experts estan molt preocupats, perquè el con secundari del volcà, que es va originar més al nord, s'està enfonsant per moments, segons informa TVE. La inquietud ara és saber quin camí seguiran les colades si finalment cau el con volcànic.
Així mateix, l'activitat sísmica continua descontrolada a La Palma. I és que des de les dotze de la nit de diumenge fins a les set del matí d'ahir, a l'illa canària es van registrar més de noranta sismes. Cal destacar que cap no ha sobrepassat els 3,5 graus de magnitud, segons la informació de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN).
Fuencaliente i Villa de Mazo segueixen centrant la major activitat sísmica de La Palma des del 19 de setembre, quan es va iniciar l'erupció del Cumpre Vieja,