Fotomuntatge d'un torero i el rostre d'Eduardo Romero, el jove noviller de 25 anys trobat sense vida a Mèxic

El món del toro plora per Eduardo Romero, mort als 25 anys

La seva mare el va trobar penjat en un habitacle contigu a la casa i va trucar a emergències

El món del toro plora la mort d'Eduardo Romero, noveller i mosso d'espases trobat sense vida a casa seva, a Aguascalientes, Mèxic. La seva mort, amb només 25 anys, ha commocionat els seus companys i amics al medi taurí. Encara que s'estan investigant les causes del succés, tot apunta a un suïcidi.

Feia tot just uns dies que havia torejat a la plaça Silverio Pérez de Texcoco, en concret el diumenge 17, quan 'El Gorupo' va enfrontar un exemplar de la ramaderia de Raúl Cervantes. Així mateix, feia sis anys que no es posava el vestit de llums, i per això va ser el retorn somiat pel noveller.

Imatge del mort
Eduardo Romero es va tornar a posar el vestit de llums sis anys després | Cedida

Res feia témer que quatre dies després, dijous 21, apareixeria mort en aquestes circumstàncies. Segons revela la publicació 'Página 24', el van trobar penjat en un habitacle contigu al seu domicili. Els seus familiars el recorden com un professional treballador i responsable, sempre amb un somriure a la cara.

El va trobar mort la seva mateixa mare

El migdia del dijous 21 d'octubre, els serveis d'emergència d'Aguascalientes van rebre un avís al número 603 del carrer Buenavista. Una dona de 61 anys, és a dir la mare d'Eduardo, María Isabel, assegurava haver trobat al seu fill penjat del coll.

Policies i serveis mèdics es van desplaçar fins al lloc i van confirmar que l'home s'havia llevat la vida. Agents del departament de recerca i homicidis van iniciar una investigació, i van aconseguir identificar el cadàver. Després de la inspecció judicial, van despenjar el cos i el van traslladar a l'institut anatòmic forense.

Passió, gosadia i noblesa

Eduardo Emmanuel Romero Alejo va néixer el 25 de juny de 1996 i va ser alumne de l'Escola de les Arts i el Toreo d'Aguascalientes. També va formar part del Centre Internacional d'Alt Rendiment a Espanya. A més, va debutar a la plaça de San Marcos, a Aguascalientes, el 22 de febrer de 2015.

Muntatge amb la víctima
Eduardo Romero, professional de gran gosadia i noblesa | Catalunya Diari

Eduardo Romero es va presentar durant els seus primers anys com una jove promesa del toreig a Mèxic, però les oportunitats escassejaven. Va ser llavors quan va decidir treballar com a mosso d'espases amb diversos novellers i matadors. Primer va treballar amb el matador Luis David, i després va col·laborar amb Leo Valadez.

Tot i no haver pogut triomfar com a matador, Eduardo no va deixar de torejar a festivals i a porta tancada en ramaderies. Els que el van conèixer destaquen la passió per la professió, la gosadia i la noblesa. Així, el seu nom quedarà vinculat per sempre a la Festa dels Bous d'Aguascalientes, la seva localitat natal.

Homenatge pòstum on va debutar

La mort prematura d'Eduardo Romero ha causat una profunda commoció al món del toro. A més del funeral, en què centenars de persones van voler dir adeu al noveller, hi va haver un homenatge pòstum a la plaça de San Marcos, lloc on fa sis anys va debutar amb el vestit de llums.

Companys de professió i mitjans especialitzats han tingut paraules de reconeixement cap al jove noveller mort. «Un torero i un mosso d'espases responsable, treballador, alegre i professional», diuen, «de tracte molt amable i molt positiu, amb una gran noblesa».

Mario Aguilar, un tràgic precedent

La mort d'Eduardo està precedida per una altra tragèdia similar al món del toro mexicà. Mario Aguilar, de 27 anys, va suïcidar-se el juny del 2018 penjant-se amb un cinturó. També havia pres l'alternativa a Aguascalientes i, igual que Eduardo, havia torejat poc abans d'acabar amb la seva vida.

Foto del mort
Mario Aguilar va posar fi a la seva la vida amb 27 anys l'any 2018 | Cedida

El suïcidi de Mario Aguilar va provocar un gran impacte al món del toro a Mèxic i, en especial, als joves aspirants. Molts veien en la tràgica decisió del torero un acte de valentia. «Els nois tenen la síndrome Mario Aguilar, i expressen que va tenir molts collons per prendre aquesta determinació», afirmava un expert.