Primer pla de les mans d'una infermera vacunant un home gran

Els efectes secundaris de Pfizer i Moderna que potser tens i no ho saps

Nous efectes secundaris de les vacunes se segueixen sumant a la llista

Gairebé el 90% de la població diana (majors de dotze anys) ja compta amb la pauta completa de la vacuna del coronavirus al nostre país.

La campanya de vacunació ha avançat a un ritme imparable i són molt poques les persones que han rebutjat la punxada.

Davant d'aquestes xifres, s'ha pogut comprovar de primera mà l'eficàcia i la seguretat de les vacunes de Pfizer i Moderna més enllà dels assajos clínics.

Aquest és un fet que es posa de manifest a través de les dades d'incidència del coronavirus. Una tendència a la baixa que ens ha permès suprimir algunes restriccions i tornar en certa manera a la normalitat.

Una infermera preparant una vacuna.
A Espanya, gairebé el 90% de la població està vacunada | GTRES

La pressió hospitalària s'ha situat a nivells gairebé normals i les morts pel virus s'han desplomat.

Així com aquestes dades serveixen per a reflectir l'eficàcia de les vacunes, les xifres obtingudes de l'informe de farmacovigilància sobre vacunes contra la covid-19 demostren que són segures.

Els efectes secundaris de la vacuna del coronavirus registrats fins ara

Segons l'informe, s'han registrat «46.573 notificacions d'esdeveniments adversos» a les vacunes des que va començar la campanya de vacunació i fins al 3 d'octubre.

A primera vista, la xifra pot semblar elevada, però no ho és, ja que equival a 66 comunicacions per cada 100.000 dosis administrades. La majoria d'aquests efectes adversos es van detectar en dones (74%) i persones d'entre 18 i 65 anys (88%).

A més, de tots els efectes secundaris registrats, només 9.430 van ser considerats greus. Per tant, la gran majoria van ser reaccions adverses comunes i lleus que vam registrar, en major o menor mesura, gairebé tothom que vam rebre la vacuna.

Entre aquests efectes s'inclouen els trastorns generals, com la febre i el malestar general, però també els problemes causats al sistema nerviós, com la cefalea i els marejos, així com els dolors musculars i articulars (miàlgia i artràlgia) causats al sistema musculoesquelètic.

Tot i això, en augmentar el nombre de persones vacunades, també s'han identificat noves reaccions que han estat incloses en la novena actualització de l'informe de farmacovigilància sobre vacunes contra la covid-19.

D'aquesta manera, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha confirmat que existeixen nous efectes secundaris a les vacunes desenvolupades per Moderna i Pfizer/BioNTech.

Els nous efectes adversos registrats després de les vacunes de Pfizer i Moderna

Pel que fa a la vacuna de Pfizer, la més administrada al nostre país (més de 49 milions de dosis), s'han registrat un total de 26.236 notificacions d'efectes adversos.

De tots aquests, 5.308 van ser considerats greus i alguns han estat molt poc freqüents, tot i que això no ha impedit que siguin inclosos a la nova actualització.

Aquest és el cas de l'eritema multiforme, una reacció inflamatòria que ha estat registrada com a efecte secundari de Pfizer, malgrat que a Espanya només se n'han notificat dos casos.

Altres problemes, com la sensació estranya de formigueig a la pell, calfreds (parestèsies) i menor sensibilitat (hipoestèsies) també s'han registrat en 1.010 persones. Una situació que ha portat l'AEMPS a dictaminar que s'han d'incloure a la fitxa tècnica i al prospecte de la vacuna de Pfizer.

A més, altres reaccions com l'astènia (falta d'energia o força), la letargia (estat d'indiferència i inactivitat), la hiperhidrosi (sudoració excessiva) o la disminució de la gana també s'han inclòs a la llista.

Tot i ser efectes secundaris poc freqüents (s'han registrat en menys d'una de cada cent persones), s'han d'incloure a la llista, especialment a causa de la possibilitat de confondre'ls amb altres malalties. Fins i tot per a evitar que passin desapercebudes.

Pel que fa a la vacuna de Moderna, també s'ha inclòs l'eritema multiforme dins de la llista d'efectes secundaris. Una reacció inflamatòria de la pell que es caracteritza per lesions cutànies en diana, amb el centre, més fosc, envoltat d'anells més pàl·lids.