Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Palletes de plàstic de diversos colors

Espanya prohibeix les canyetes, els bastonets i els plats de plàstic

Inclou bastonets de cotó, coberts de plàstic, plats, palletes, palets agitadors, el pal dels globus, i recipients i gots

La determinació d'Espanya d'avançar cap a la reducció dels plàstics segueix ferma, i farà un pas important en els pròxims dies. A partir de dissabte es prohibeix la venda de plats, coberts, palletes, bastonets i envasos per a aliments.

Es tracta d'un pas més cap a l'objectiu de reduir la contaminació per plàstic. És més, forma part del compromís amb l'estratègia comuna europea. I és que el plàstic representa un 80% de les deixalles trobades al mar. Aquest és un dels grans desafiaments mediambientals.

Abans de la pandèmia, les autoritats es van marcar com a principal repte la reducció dels plàstics. En 2019, la Unió Europea va signar un acord en aquesta línia. El compromís segueix ferm malgrat la pandèmia, i es confirmarà aquest mateix cap de setmana.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

A partir de dissabte entra en vigor la normativa europea que prohibeix la venda de plàstics d'un sol ús. El Govern de Pedro Sánchez ha confirmat que la mesura tindrà vigència també a Espanya. Queden així restringits els productes de plàstics d'un sol ús.

La Comissió Europea ha impulsat aquesta mesura a partir de la directiva aprovada fa dos anys. En aquest text es donava dos anys de plaça als Estats membre per implementar-lo. Així doncs, Espanya s'assumirà la nova realitat a partir de dissabte que ve.

Què diu la nova normativa

Segons estableix la normativa, està prohibit vendre qualsevol producte de plàstics biodegradables. És a dir, aquells que en desaparèixer alliberen unes partícules invisibles nocives per a la salut i el medi ambient.

Això inclou plàstics amb microsferes de 5 mil·límetres, bastonets de cotó, coberts de plàstic, plats, palletes, palets agitadors, el pal dels globus, i recipients i gots de poliestirè expandit.

Brussel·les va demanar fa un mes als països de la unió que integraran la nova mesura en les seves normatives. També va exigir als governs que garanteixin el correcte compliment de la norma. I és que la intenció és dur a terme la iniciativa de forma coordinada i conjunta.

La prohibició entrarà en vigor el dissabte 3 de juliol, el mateix dia que entren en vigor una sèrie d'obligacions amb altres productes. Es tracta de compreses, tampons higiènics, tovalloletes humides, productes del tabac amb filtres i gots de beguda.

L'objectiu a llarg termini és reduir l'ús de plàstic a la meitat en els pròxims deu anys. De fet, les mateixes empreses han de fomentar altres alternatives perquè la Comissió Europea entén que ja hi ha altres materials i productes reutilitzables.

Buit legal a Espanya

En el cas d'Espanya, la normativa entra en vigor sense que el Govern hagi aprovat encara el projecte de llei de residus i sòls contaminats. Dins d'aquesta llei s'inclou la novetat sobre els plàstics. Per tant, hi ha un important desajust normatiu.

La iniciativa legislativa es va aprovar el 18 de maig i es troba en plena fase de tràmit parlamentari. Ara estan escoltant les valoracions dels sectors implicats i després de l'estiu començarà el període de ponència.

Està previst que s'aprovi finalment per Nadal, tot i que el procediment es podria allargar fins a la primavera del 2022. Així ho ha confirmat el president de la comissió encarregada, Juan López de Uralde (Podemos).

Per la seva banda, el Govern ha emès una nota informativa amb un advertiment. Aquest és que les marques hauran de complir amb les obligacions sobre els plàstics d'un sol ús fins al 3 de juliol. Així s'estableix per a tot el territori europeu, també a Espanya.

El ministeri reconeix que la llei està encara en procés de tramitació, però també avisa que això no és raó per no complir la norma. «Les directives europees són de directa aplicació a Espanya des d'aquesta data», diu la nota del ministeri.

La situació planteja un buit legal, però el Tribunal de Justícia Europeu ha traslladat la responsabilitat a la justícia de cada país. Així, els jutges nacionals han de legislar adaptant la normativa a les noves directives europees.