Després de diversos dies d'enrenou pels efectes secundaris de la vacuna AstraZeneca, avui mateix l'Agència Europea del Medicament ha decidit pronunciar-se sobre el tema, després d'unes recerques, assegurant que tal vacuna és totalment «segura i eficaç».
Des de l'organisme s'ha assegurat, a més, que per tant les dosis enviades ja als diferents països poden continuar utilitzant-se amb normalitat. Tot això ha estat després d'haver-se investigat els casos de trombosis que s'havien donat en persones després d'administrar-se l'esmentada vacuna.
Poques hores després que aquesta informació sortís a la llum, s'ha pogut saber que Sanitat ha convocat d'urgència a les comunitats per a mantenir una reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut. Es tracta d'una reunió extraordinària en la qual s'ha debatut sobre tornar a reprendre l'ús de la vacuna d'AstraZeneca.
Així doncs, Sanitat ha proposat a les comunitats reprendre de nou la vacunació amb les dosis d'AstraZeneca la setmana que ve, seria a partir del dimarts o el dimecres, aquesta dada encara no s'ha confirmat.
Es vol establir aquesta data per a tenir uns dies de marge per a permetre reunir-se a la ponència de vacunes i la comissió de salut pública i així poder determinar quins seran els grups que tornin a vacunar-se després de l'aturada.
Cal recordar que fins ara s'estava vacunant únicament a persones menors de 55 anys, perquè no s'havia demostrat la seva eficàcia en persones de major edat. Abans que se suspengués la vacunació, Espanya estava estudiant si es vacunava amb ella també a menors de 65 anys, ampliant així el rang en 10 anys.
Ara el que caldrà veure és la resposta de la gent després de totes les informacions sorgides durant aquests dies sobre els efectes secundaris d'aquesta vacuna d'AstraZeneca.
Cal recordar que va ser aquest mateix dilluns quan es va paralitzar l'administració d'aquestes vacunes a Espanya, després que ja s'hagués fet també en altres països, en haver-se detectat diversos casos de trombosis en persones que s'havien administrat prèviament la vacuna.
Espanya va decidir suspendre la vacunació durant un període de quinze dies després que s'arribessin a detectar una trentena de casos de trombosis en persones que s'havien posat la vacuna. Cal tenir en compte que, en total, han estat gairebé 5 milions de persones les que s'han vacunat amb l'AstraZeneca.
Després d'això, països com Dinamarca i Àustria van ser els primers a parar la vacunació a finals de la setmana passada. No obstant això, quan el dilluns va ser Alemanya la que va prendre la mateixa decisió es va crear una espècie de reacció en cadena i més d'una quinzena de països de la Unió Europea van optar per la mateixa opció, Espanya inclosa.
Després que succeís tot això va ser quan l'Agència Europea del Medicament va començar una recerca per a resoldre si realment aquests casos de trombosis que s'havien estat detectant tenien a veure o no amb l'administració de la vacuna d'AstraZeneca a les persones que els havien sofert.
Les trombosis no poden associar-se científicament a la vacunació amb AstraZeneca
La directora executiva de la EMA, Emer Cooke, ha volgut deixar clar que després d'haver-ho investigat, els científics no han considerat que la vacunació amb aquest fàrmac es pugui associar «amb el risc general de sofrir» aquests trombes o coagulacions en la sang.
Per tant, i segons el que se sap fins ara, les evidències científiques no poden provar que aquestes trombosis que s'han detectat en unes certes persones siguin un efecte secundari de les vacunes. No obstant això, la mateixa experta ha afirmat també que encara no es pot «descartar definitivament».
[predef]catalunya-diari-625[/predef]