Incertesa. Aquesta és la sensació més estesa entre la ciutadania i les autoritats en aquests dies del coronavirus. Amb l'angoixa ancorada al present, i amb l'esperança posada al futur immediat, costa fer-se una idea de com serà la vida després del coronavirus.
A Espanya, el govern espanyol està fixant uns terminis amb tota la prudència possible i posant sempre com a prioritat la limitació de nous contagis. Així podria ser la tornada a la normalitat al nostre país, mes a mes, fins a finals de 2020.
Maig, temps d'assajar
Aquest dimarts el govern revelarà el previst fins al final de la pròrroga de l'estat d'alarma —el 9 de maig—, però després de la sortida dels nens al carrer el següent serà deixar que la gent practiqui esport a l'aire lliure i els passejos en família a partir del dissabte 2 de maig, i també es permetrà als menors de 14 anys sortir a jugar, caminar i anar en bicicleta.
Aquestes primeres mesures són un assaig perquè el govern vegi com evoluciona l'epidèmia davant la desescalada, i si tot va bé, s'aniran permetent altres activitats per a la tornada a la vida normal el més aviat possible. Es preveu una sortida per regions, donant prioritat a les que tenen menys contagis.
Juny, mes de transició
El juny és la frontera que marca el govern per finalitzar les setmanes de transició abans de declarar definitivament la tornada a la normalitat. Però, de fet, juny podria ser l'autèntic mes de transició que pot deixar enrere el confinament definitivament.
Al mes de juny es demostrarà si les mesures de distanciament social i un altre factor com la temperatura ajuden a evitar nous contagis. Si això fos així, es podrien obrir fronteres i posar en marxa els primers vols comercials, tot i que les aerolínies estan estudiant com reduir el nombre de passatgers en els avions sense encarir el preu del bitllet.
Juliol, cap de l'aïllament?
Els més optimistes afirmen que Espanya va aconseguir el pic de contagis abans del que molts predeien, i això accelera la desescalada, però altres són més cautelosos i recorden que encara es permetin les activitats ja res serà igual.
Durant els mesos de juny i juliol tornaran el comerç, el turisme, els bars i els espectacles si la corba de contagis evoluciona com esperen les autoritats sanitàries, però les mesures de prevenció seguiran sent molt estrictes i això pot afectar per exemple als aforaments dels locals i als costums socials i hàbits de les persones.
Agost i la recuperació econòmica
Això farà que a la pràctica encara seguim en aïllament durant uns mesos, i que, segons els experts, no hi haurà petons, abraçades i encaixades de mans durant un bon temps. Amb tot, juliol i agost seran mesos claus per al turisme, que és la principal activitat econòmica a Espanya.
Tot i que el sector dona per perduda la temporada, una reorientació de l'oferta turística a la cultura i la natura en comptes del turisme d'oci i platja pot facilitar la recuperació que, a més, donaria una nova embranzida a altres activitats. El sector ho confiarà tot al turisme nacional i Espanya demana al G20 que es creïn unes zones de turisme segures i incentius per reactivar aquest àmbit com més aviat millor.
Setembre, tornar a començar
Setembre sempre ha estat un mes de transició que marca el final de l'estiu i l'inici del curs escolar, tot i que aquest any el coronavirus ha canviat tots els plans. Enguany, pot ser el mes clau per començar de zero i reactivar l'economia.
Segons el govern, l'èxit de les mesures pot servir per donar un respir a país a l'estiu i preparar-lo per un nou començament al setembre, quan també podrien tornar els nens a l'escola. Segons Educació, les classes presencials «requeriran aules grans i horaris diferents perquè la mateixa aula, convenientment desinfectada, pugui usar-se amb la meitat o un terç dels estudiants».
Octubre, pendents de la segona onada
Un cop haguem après a viure amb el coronavirus haurem de posar en marxa la prevenció per a una segona onada, en un pla que el ministeri de Sanitat detalla en quatre factors: que el sistema sanitari estigui alliberat i preparat, l'estricta vigilància epidemiològica, mecanismes de detecció precoç i tractament de nous casos, i mesures de protecció col·lectiva.
Podrien posar-se en pràctica mètodes de control de moviments mitjançant aplicacions mòbils com a Corea de Sud i altres mecanismes com el control de temperatura per garantir la limitació dels contagis. Serà el moment de demostrar el que hem après.
Novembre, acostumar-se als canvis
I si les primeres mesures de desescalada al maig i juny funcionen, l'economia comença a recuperar-se a l'estiu i la tardor evitem la segona onada? Si tot funciona a la perfecció, novembre pot ser un mes per consolidar el que s'ha après.
Per exemple, ¿com serà anar en transport públic? El govern prepara un pla per evitar les aglomeracions en els transports públics després de la sortida del confinament i els experts auguren que el transport públic serà substituït pel cotxe o fins i tot transports alternatius com la bicicleta.
Desembre, adeu al coronavirus?
Sistemes de control de persones procedents d'altres països o altres zones d'Espanya, cartells de «Covid Free» en hotels i hostals, partits de futbol a porta tancada, limitació d'aforament en bars i discoteques, prohibició d'espectacles multitudinaris i control en reunions, congressos i grans esdeveniments.
Sortida del confinament per regions, avions amb seients buits, turisme cultural i de natura enfront de turisme d'oci i platja, establir torns en els centres de treballs i esglaonar franges horàries en el transport públic.