Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un treballador amb roba adequada durant una prova PCR

Espanya supera el llindar fixat per l'OMS per superar la pandèmia

Fa diverses setmanes que el país supera la taxa de positius del 5% estipulat per l'OMS

En algunes zones es parla ja de segona onada. Tot i que experts i autoritats sanitàries es neguen a parlar encara de transmissió comunitària, en ple auge de rebrots, és evident que ens trobem en un punt d'inflexió, com el demostra aquesta dada: Espanya porta diverses setmanes sobre del límit de contagis fixat per l'OMS.

L'Organització Mundial de la Salut estableix en un 5% el llindar de la taxa de positius com un dels criteris per a valorar que la pandèmia està controlada. Espanya fa tres setmanes que està per damunt, la qual cosa evidencia el descontrol de la pandèmia.

Els rebrots a Aragó, Catalunya i Madrid han portat a Espanya a superar fins i tot el 6%. Aquestes són les zones amb una major incidència del virus ara mateix. Segons les dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE) i les xifres del ministeri de Sanitat, entre el 17 i el 23 de juliol els positius a nivell nacional van superar el 5%.

Aquella setmana es va aconseguir el 5,58% de contagis, una xifra que va baixar fins al 5,18% a la setmana següent, per a tornar a pujar al 6,24% entre el 31 de juliol i el 6 d'agost. És a dir, durant aquestes tres setmanes Espanya estava per sobre del límit que l'OMS considera com a referència per determinar que el coronavirus està sota control.

Regions més afectades

Diverses Comunitats Autònomes superen aquest 5% fixat per la màxima autoritat sanitària a nivell mundial. Encapçala el rànquing Aragó, amb un 18,33% de taxa de contagis, seguida de Madrid, amb un 9,28%, Melilla, amb un 8,12%, Catalunya, amb un 7,22%, País Basc, amb un 5,86%, i Navarra, amb un 5,48%.

Queden prop d'aquest llindar, encara que sense de sobrepassar-lo, Andalusia, Castella i Lleó, i Múrcia. A Espanya, la primera setmana per sobre del 6% des d'abril va ser la del 27 de juliol al 2 d'agost, encara que ja són 5 setmanes seguides en creixement constant.

Quant als països veïns, el Centre per a la Prevenció i Control de Malalties situa la taxa de contagis a Espanya en el 5,27% en la setmana del 27 de juliol al 2 d'agost, per darrere de Romania. Itàlia, que liderava el nombre de casos a l'inici de la pandèmia, està per sota de l'1% de la taxa de contagis.

Però hi ha una dada encara més preocupant. La Universitat d'Oxford ha dissenyat un projecte per a recopilar les dades de tots els països des de l'inici de la pandèmia, anomenat 'Our World Data'. Segons aquest instrument, la taxa de contagis és del 7,1% a data del 5 d'agost, mentre que el 19 de juliol era del 5%. Això indica una tendència a l'alça preocupant.

Sobre aquest augment, el director d'emergències sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que «estem detectant moltíssim més que fa uns mesos, però la positivitat de les PCR també ha augmentat». En aquest sentit, reconeix «és veritat que s'estan fent moltes proves PCR al voltant dels brots, que és on hi ha més transmissió, però aquest augment de la positivitat va en sentit contrari que altres indicadors».