Les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat han acordat aquest dilluns, en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), que la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per AstraZeneca i la Universitat d'Oxford s'administrarà també a les persones d'entre 55 i 65 anys, a partir del pròxim dimecres, 24 de març.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Aquesta decisió arriba després del dictamen d'aquest matí de la Comissió de Salut Pública, que ha avalat el seu ús en aquests grups, ampliant així en deu anys l'edat establerta fins ara. En la reunió, segons han precisat aquestes fonts, Catalunya i Madrid han proposat vacunar amb AstraZeneca sense límit d'edat, una reclamació que no ha obtingut consens dins del CISNS a l'espera de més evidència científica.
AstraZeneca assegura que la seva vacuna té una eficàcia del 80% en gent gran
Segons l'assaig de fase III que AstraZeneca ha realitzat als Estats Units, la vacuna contra la COVID-19 té una eficàcia del 80 per cent en majors de 65 anys. A més, compta amb una eficàcia estadísticament significativa del 79 per cent en la prevenció de la COVID-19 simptomàtica i una eficàcia del 100 per cent en la prevenció de la malaltia greu i l'hospitalització.
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assenyalat en diverses ocasions que el Ministeri estava esperant els resultats d'aquest treball per a aprovar, o no, la vacunació amb aquesta injecció en la població de fins a 65 anys, davant la falta d'evidència científica que recolzés el seu ús en aquest col·lectiu.
Es reprèn la vacunació dels grups que van quedar pendents
També han acordat que la vacunació amb el vaccí d'AstraZeneca contra la Covid-19 es reprendrà aquest dimecres amb els grups d'edat amb els quals es va paralitzar la setmana passada. En concret, es continuarà amb els grups 3B, 3C i 6. En qualsevol cas, les autoritats avisen que «tot això queda pendent al compliment d'enviament de vacunes d'AstraZeneca».
El 3B està format per personal dels serveis de salut pública que està implicat en la gestió i resposta a la pandèmia que no s'hagi vacunat en el grup 2; personal sanitari i sociosanitari de serveis d'inspecció sanitària, medicina legal i forense, consultes mèdiques privades, serveis d'ajuda a domicili, centres de menors i centres de dia o equivalents així com estudiants sanitaris i sociosanitaris que realitzin pràctiques clíniques; fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals, personal d'oficines de farmàcia, protètics dentals, logopedes i personal de psicologia clínica; i treballadors d'institucions penitenciàries.
El 3C està integrat per la resta de personal sanitari i sociosanitari no vacunat amb anterioritat, mentre el grup 6 el formen Guàrdia Civil, Policia Nacional, Autonòmica i Local, Bombers, tècnics de les Forces i Cossos de Seguretat, professionals de Protecció civil, Emergències i Forces Armades; docents i personal d'educació infantil i educació especial, que inclou tant docents com altres professionals que atenen l'alumnat; i docents i personal d'educació primària i secundària, inclosos tant docents com altres professionals que atenen l'alumnat.